Η Γαλλία έχει προχωρήσει στρατιωτικά στην επιχείρηση που διεξάγει στο Μαλί «πιο γρήγορα» από ότι είχε προβλεφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ,  Λίον Πανέτα. Ο ίδιος τόνισε ότι η πρόκληση πλέον είναι να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια στην περιοχή.

«Προχώρησαν γρήγορα. Επικροτώ τις επιχειρήσεις τους. Προχώρησαν πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμέναμε», δήλωσε ο Πανέτα σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), τρεις εβδομάδες αφότου ξεκίνησαν οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ένοπλων ισλαμιστών στο Μαλί.

«Ελέγχουν τώρα το Τιμπουκτού και προχωρούν βόρεια για να πάρουν τον έλεγχο ορισμένων πόλεων σε αυτόν τον τομέα.
Αυτή είναι μια πολύ καλή εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστια», προειδοποίησε ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, λίγες μέρες πριν από την αναχώρησή του από το Πεντάγωνο.

«Η πρόκληση τώρα είναι να εξασφαλιστεί η διαρκής ασφάλεια, να βεβαιωθούμε για τους πόρους, και ότι όταν αρχίσουν να αποσύρονται οι Γάλλοι , οι αφρικανικές χώρες θα είναι έτοιμες να αναλάβουν την ασφάλεια », είπε. «Και αυτό θα απαιτήσει πολλή δουλειά», προειδοποίησε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μεταβαίνει σήμερα στο Μάλι, όπου θα καλέσει τις αφρικανικές χώρες να ταχθούν με τη Γαλλία.