Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε χθες το Ιράν να εγκαταλείψει την διακηρυγμένη πρόθεσή του να επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα, λέγοντας ότι αυτό θα παραβιάσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν έχει ανακοινώσει σχέδια για την εγκατάσταση και λειτουργία προηγμένων συσκευών εμπλουτισμού ουρανίου, μια κίνηση που θα αποτελέσει τεχνολογικό άλμα το οποίο θα του επιτρέψει να επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό μια δραστηριότητα που η Δύση φοβάται ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πυρηνικού όπλου.

«Εάν το Ιράν αποφασίσει να εγκαταστήσει προηγμένες συσκευές φυγοκέντρισης, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή εμπλουτισμένου υλικού και να προσθέσει στις ήδη σοβαρές ανησυχίες…για τον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», δήλωσε η εκπρόσωπος της Άστον.

Γαλλία και Βρετανία απηχούν τις ανησυχίες της Άστον, με έναν εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει ότι η ιρανική ανακοίνωση ήταν ένα «αρνητικό μήνυμα» ενόψει των πιθανών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά της.

Η Άστον εποπτεύει τις επαφές με το Ιράν σχετικά με το ζήτημα αυτό εκ μέρους της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, και έχει ζητήσει από το Ιράν να πραγματοποιήσει ένα γύρο συνομιλιών αυτό το μήνα.