Το Ιράν και τη Ρωσία προειδοποίησε σήμερα η Χίλαρι Κλίντον για την στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη που προσφέρουν στο συριακό καθεστώς, κατηγορώντας ειδικά την Τεχεράνη ότι αυξάνει την βοήθειά της.

«Οι Ιρανοί έχουν εδώ και αρκετό καιρό καταστήσει σαφές πως η στήριξη τους στο καθεστώς Ασαντ αποτελεί μια από τις προτεραιότητές τους και πιστεύουμε πως αυτό κάνουν στέλνοντας περισσότερους ανθρώπους για να βοηθήσουν τον Ασαντ και για να στηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις», τόνισε η κ. Κλίντον μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Είκοσι δύο μήνες μετά την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία, η Κλίντον τόνισε πως «οι Ιρανοί έχουν εμπλακεί σε αυτήν από την αρχή. Φαίνεται πως η εμπλοκή τους αυτή θα ενισχυθεί και αυτό μας ανησυχεί», πρόσθεσε η ίδια, στην τελευταία της συνάντηση με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αποκάλυψε πως οι Ιρανοί «είναι έτοιμοι να βελτιώσουν την ποιότητα των όπλων που στέλνουν στον Άσαντ» και κατηγόρησε και την Μόσχα «που συνεχίζει να προσφέρει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Δαμασκό».

«Οι Ρώσοι δεν είναι θεατές στην κρίση στη Συρία. Δραστηριοποιούνται σε πολλά μέτωπα. Η υπεράσπιση του Άσαντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το πιο ορατό κομμάτι της βοήθειάς τους, όμως έχουν προσπαθήσει να προστατεύσουν το καθεστώς και με άλλους τρόπους», υπογράμμισε η ίδια.

Η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει την κρίση στη Συρία με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αύριο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα αλλάξει στάση. «Ίσως να γίνουν πιο θετικοί σε μια διεθνή λύση, διότι δεν είναι δυνατόν να βλέπουν τι συμβαίνει και να μην πιστεύουν ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα συμφέροντα όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των δικών τους», κατέληξε.