Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους και στρατιώτες, σκοτώθηκαν σήμερα στο Μογκαντίσου, όταν καμικάζι ανατινάχθηκε κοντά σε σημείο ελέγχου μέσα στη Villa Somalia, στο συγκρότημα στο οποίο βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο και το γραφεία του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών αρχών.

Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε όταν οι φρουροί ασφαλείας ζήτησαν τα στοιχεία του. Στόχος της επίθεσης ήταν ο πρωθυπουργός, Αμπντί Φάραχ Σίρντον Σαΐντ, ο οποίος εκείνη την στιγμή βρισκόταν στο γραφείο του, αλλά δεν τραυματίσθηκε, αφού η επίθεση σημειώθηκε έξω από το κτίριο, δήλωσαν ανωνύμως αξιωματούχοι.

Σημειώνεται ότι ο Σομαλός πρόεδρος Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σημαντικές συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους. Το προεδρικό μέγαρο βρίσκεται κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη. Οι ισλαμιστές αντάρτες «Σεμπάμπ» ελέγχουν ακόμη μεγάλες περιοχές στη νότια και κεντρική Σομαλία και, όοως αποδείχθηκε, έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν αιματηρές επιθέσεις ακόμα και στα πλέον φυλασσόμενα μέρη της πρωτεύουσας.

Μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν εξελέγη πρόεδρος ο Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, ένας ακαδημαϊκός και ακτιβιστής των δικαιωμάτων του πολίτη, διόρισε πρωθυπουργό τον στενό συνεργάτη του και πρώην επιχειρηματία Αμπντί Φάραχ Σίρντον Σαΐντ.

Η νέα κυβέρνηση εργάζεται για την ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι η πάταξη των ισλαμιστών ανταρτών, που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο στο Μογκαντίσου επικρατεί σχετική ηρεμία. Από τότε που οι σεμπάμπ εκδιώχθηκαν τον Αύγουστο του 2011 από το σομαλικό στρατό και τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης (Amisom) που τον υποστηρίζει, οι μάχες στην πόλη σταμάτησαν.

Ωστόσο επιχειρήσεις τύπου ανταρτοπόλεμου, επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο και αυτοκτονίας πραγματοποιούνται συχνά στη σομαλική πρωτεύουσα που θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.