«Το δημοψήφισμα (για την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας) είναι προσωπικό φιάσκο του πρωθυπουργού» της Βουλγαρίας, εκτίμησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σεργκέι Στανίσεφ.

«Ο πρωθυπουργός κατανοεί ξεκάθαρα και γνωρίζει πολύ καλά ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής ήταν βαρύ χτύπημα στην κυβέρνηση και προσωπικό φιάσκο του ίδιου, καθώς την έκκλησή του ‘να ψηφίσουν όχι, όχι και όχι’ αγνόησαν έξι στους δέκα Βούλγαρους εκλογείς. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ό κ. Μπορίσοφ προτίμησε να κρυφτεί αντί να εμφανιστεί σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από μία σημαντική πανεθνική ψηφοφορία», δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση «καταφεύγει σε μεθόδους επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτραβήξει την προσοχή του κόσμου από τη βαριά πολιτική ήττα» του κ. Μπόικο Μπορίσοφ.

Σχολιάζοντας την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας και την «αναδόμηση» της κυβέρνησης την επομένη του δημοψηφίσματος, ο κ. Στανίσεφ σημείωσε:

«Το σκάνδαλο με τους ευρωπαϊκούς πόρους για την επιστημονική έρευνα ξέσπασε εδώ και τρεις μήνες, στη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονες ζητούσαν δημόσια την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Σεργκέι Ιγκνάτοφ, τον οποίο κατηγορούν για υπέρμετρα ‘ευνοϊκή’ χρηματοδότηση προσκείμενων συμφερόντων εις βάρος των πραγματικών αναγκών της έρευνας της Ακαδημίας των Επιστημών. Γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τον απολύσει αμέσως μετά το δημοψήφισμα;».

Με την παραπάνω – ρητορική – ερώτηση ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών υποστήριξε την επιχειρηματολογία του, ότι «το σκάνδαλο με το δημόσιο Ταμείο που διαχειρίζεται τους πόρους για την επιστημονική έρευνα ούτε πρώτο, ούτε τελευταίο θα είναι αφού η κυβέρνηση αυτή είναι μπλεγμένη σε πολυάριθμα σκάνδαλα».

Κατά την εμφάνιση του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ, ο κ. Στάνισεφ τόνισε ότι «η Δημοκρατία δεν έχει τίμημα», απαντώντας έτσι τις καταγγελίες του κ. Μπορίσοφ και του υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ ότι οι Σοσιαλιστές ευθύνοnται για «ανούσια σπατάλη 20 εκατ. λέβα από τα δημόσια ταμεία για ένα άσκοπο δημοψήφισμα, ενώ τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δοθούν π.χ. για αύξηση συντάξεων».

«Εξάλλου – συμπλήρωσε – δεν έχει καμία σημασία το τι λένε τώρα οι κατατρομαγμένοι και πανικόβλητοι από το καταστροφικό αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα GERB, το υπουργικό συμβούλιο αλλά και τον πρόεδρό του Μπόικο Μπορίσοφ, που προέκυψε από τις κάλπες».

Ο κ. Στανίσεφ κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση για «συνεχή προσπάθεια να σταθεροποιήσει τον προβληματικό προϋπολογισμό με εξοικονόμηση άκρως απαραίτητων πόρων για τις κοινωνικές ανάγκες των Βούλγαρων πολιτών».

Με τον αθέμιτο αυτό τρόπο, ως συνέπεια του οποίου δεν υπάρχει καμία αύξηση των συντάξεων πείνας αλλά και των παιδικών επιδομάτων εδώ και χρόνια, κατά τα λόγια του κ. Στανίσεφ, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει την «τρύπα» που έχει ανοίξει στους λογαριασμούς του Δημοσίου «το λαθρεμπόριο τεράστιας κλίμακας που συνεχίζεται ανενόχλητο εδώ και χρόνια χάριν της πολιτικής ομπρέλας από ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλιστές θα καταθέσουν στη Βουλή νομοσχέδιο απλούστευσης και διευκόλυνσης της άμεσης δημοκρατίας, ώστε να ενθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην πολιτική ζωή, αναπόσπαστο στοιχείο της οποίας πρέπει να γίνουν τα δημοψηφίσματα για σημαντικά εθνικά θέματα, όπως τόνισε.

«Με αυτόν τον τρόπο, οι ενεργοί ελεύθεροι πολίτες θα ανατρέψουν το κλίμα φόβου και απάθειας, το οποίο καλλιεργεί συνεχώς ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια διαιώνισης του αυταρχικού καθεστώτος του», κατέληξε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ.

Στο δημοψήφισμα σχετικά με την επέκταση ή μη της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, η πλειοψηφία των Βουλγάρων ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ, όπως ζητούσαν οι Σοσιαλιστές. Ωστόσο η διαδικασία κρίθηκε άκυρη, λόγω του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής των ψηφοφόρων.