Ο βετεράνος του Πολέμου του Κόλπου, Andrew Smith, ανέβασε τη σημαία της Βρετανίας στην αυλή του στο Νοτιγχαμσάιρ για να τιμήσει τη χώρα του.

Μόνο που οι γείτονες παραπονιούνταν για το γεγονός, χαρακτηρίζοντας τη σημαία «ενόχληση». Άλλοι πάλι λένε πως τους κόβει τη θέα.

Κι έτσι ο σπιτονοικοκύρης του τον διέταξε να την κατεβάσει, καθώς έχει συγκεντρώσει τη μήνη της γειτονιάς.

Ο 51χρονος Smith έβαλε τη σημαία αποτίνοντας φόρο τιμής στα 6 χρόνια που πέρασε ως ασυρματιστής στον αγγλικό στρατό (1988-1994) και είδε δράση στο Ιράκ. Οι γείτονες δεν είδαν ωστόσο με καλό μάτι την κίνησή του και σύντομα θα έπαιρνε εκείνη την επιστολή από τον ιδιοκτήτη του οικιστικού συγκροτήματος που του ζητούσε επιτακτικά να κατεβάσει το Union Jack.

Ο πατέρας δυο παιδιών αρνείται ωστόσο να συμμορφωθεί και λέει πως θα το παλέψει, μιας και είναι «περήφανος που είμαι Βρετανός». «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η σημαία είναι προσβλητική», λέει χαρακτηριστικά, «γιατί να προσβάλλεσαι από τον πατριωτισμό;».

«Πήγα στον πόλεμο για την πατρίδα μου. Είναι κάτι που έχω στην καρδιά μου και θέλω κάθε πρωί να τη χαιρετώ. Γινόμαστε αδύναμοι και άνευροι. Ποιοι είναι αυτοί που μου λένε να κατεβάσω τη σημαία;».

Η οικογένεια του πατριώτη μετακόμισε στο νέο της σπίτι στα τέλη Οκτωβρίου του 2018. Στο προηγούμενο σπίτι του είχε τη σημαία κρεμασμένη 10 χρόνια χωρίς πρόβλημα, αποκαλύπτει.

Η ιδιοκτήτρια εταιρία πάντως Harron Homes δήλωσε ότι δεν του ζήτησε να κατεβάσει τη σημαία γιατί ενοχλεί, παρά γιατί απαγορεύεται από το συμβόλαιο «η τοποθέτηση οποιασδήποτε κατασκευής, όπως ιστοί σημαίας μεγάλου ύψους … Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αυτό δεν έχει να κάνει με τον πατριωτισμό ή τη χώρα που απεικονίζει η σημαία»…