Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εκτίμησε ότι ο στρατός του έχει ανακτήσει το πλεονέκτημα στις συγκρούσεις που μαίνονται στη Συρία εδώ και 22 μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι αν η Άγκυρα αποσύρει την υποστήριξή της στους εξεγερμένους, η σύρραξη θα τερματιστεί «σε δύο εβδομάδες», αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα του Λιβάνου αλ Αχμπάρ.

Η εφημερίδα αυτή επικαλείται «επισκέπτες» στο προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό οι οποίοι μετέφεραν τις δηλώσεις του Σύρου προέδρου, σύμφωνα με τις οποίες «ο στρατός έχει σε μεγάλο βαθμό ανακτήσει το πάνω χέρι στο πεδίο, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα».

«Ο στρατός εμπόδισε ένοπλους άνδρες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρες επαρχίες και περιόρισε το ‘πεδίο δράσης’ τους σε κάποιες παραμεθόριες περιοχές με την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο και σε θύλακες στην επαρχία της Δαμασκού, οι οποίοι εκκαθαρίζονται», σημείωσε ο Άσαντ.

«Η πρωτεύουσα είναι σε μια καλύτερη κατάσταση και τα στρατηγικά της σημεία εξακολουθούν να είναι ασφαλή παρά τις απόπειρες επιθέσεων, κυρίως στον δρόμο προς το αεροδρόμιο», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με την αλ Αχμπάρ.
διευθετηθεί σε δύο εβδομάδες», υπογράμμισε ο σύρος πρόεδρος.

«Οι ένοπλες ομάδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό έχουν υποστεί σημαντικά πλήγματα» στο πεδίο, επισήμανε ο Άσαντ, κι έχουν μπει στο στόχαστρο μιας διεθνούς εκστρατείας «κυρίως με την εγγραφή από τις ΗΠΑ του Μετώπου αλ Νόσρα στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ΅, σύμφωνα με τον Άσαντ, η Ρωσία, που εξακολουθεί να παρέχει όπλα στο καθεστώς του και είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση για την επίλυση της κρίσης, δεν θα αποσύρει την υποστήριξή της γιατί με τη θέση της «υπερασπίζεται τον εαυτό της και όχι το καθεστώς της Συρίας».