Πολιτικές προεκτάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη της δράσης κατά συρροή δολοφόνου στην Κύπρο, μετά τον εντοπισμό δύο πτωμάτων γυναικών από τις Φιλιππίνες σε φρεάτιο εγκαταλελειμμένου μεταλλείου σε χωριό λίγο έξω από την Λευκωσία.

Ενώ οι έρευνες για εντοπισμό περισσότερων πτωμάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ζητά με δημόσιες δηλώσεις την ανάληψη πολιτικών ευθυνών και τις παραιτήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και του αρχηγού της Κυπριακής Αστυνομίας.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος της αντιπολίτευσης είπε ότι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι συντριπτικά, αφού όταν έγιναν αρχικά οι καταγγελίες για τις εξαφανίσεις των δύο γυναικών το καλοκαίρι του 2018 δεν επιδείχθηκε ενδιαφέρον από την αστυνομία, η οποία επέδειξε πρωτοφανή ολιγωρία και αδιαφορία γιατί οι καταγγελίες αφορούσαν αλλοδαπές.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ αναφέρεται σε καταγγελίες του προέδρου του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών Λούη Κουτρουκίδη, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι κατήγγειλε τις εξαφανίσεις γυναικών από τις Φιλιππίνες στην αστυνομία, ενώ με ανοικτή επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πολίτης τον προηγούμενο Αύγουστο μιλούσε για πιθανή δράση κατά συρροή δολοφόνου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει προς το παρόν άλλες δηλώσεις

Για πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν μιλούν και τα μικρότερα κόμματα. Η κυπριακή κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου περιορίστηκε στο να εκφράσει τον συγκλονισμό της για την υπόθεση του Ελληνοκύπριου κατά συρροήν δολοφόνου ενώ πρόσθεσε ότι όσο διαρκούν οι έρευνες η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε άλλες δηλώσεις.

Αμυντική στάση έναντι των επικρίσεων κρατά για την ώρα και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος χθες διέψευσε ότι είχε ενημερωθεί προσωπικά για το περιεχόμενο των καταγγελιών εξαφάνισης των δύο αλλοδαπών το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να αποφασιστούν από τον αρχηγό της σστυνομίας πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον των μελών του σώματος που είχαν λάβει τις καταγγελίες εξαφάνισης των δύο αλλοδαπών στις αστυνομικές διευθύνσεις Λάρνακας και Λευκωσίας.

Στο μεταξύ η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες στο φρεάτιο με κάμερες για την αναζήτηση και άλλων πιθανών θυμάτων του serial killer, ενώ έρευνες για τον εντοπισμό της σορού του 6χρονου κοριτσιού μίας από τα θύματα διεξάγονται σε λίμνη στην επαρχία Λευκωσίας.