Άρχισαν σήμερα, 48 ώρες μετά την αιματοχυσία στη Σρι Λάνκα, οι πρώτες κηδείες των θυμάτων των επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία, ενώ η χώρα μετρά τις πληγές της και πενθεί για το αιματοκύλισμα ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 310, καθώς ορισμένοι από τους τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Στη Σρι Λάνκα έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με σκοπό την αποτροπή ενδεχόμενων νέων επιθέσεων, ενώ η αστυνομία έχει συλλάβει σαράντα υπόπτους.

Η κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις την τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheed Jamath (NTJ).

Η πρώτη κηδεία των θυμάτων γίνεται στην εκκλησία του St Sebastian’s στο Negombo, βόρεια του Κολόμπο, ένα από τα μέρη που έγιναν στόχος στα χτυπήματα της Κυριακής.

Νωρίτερα, στις 8μιση το πρωί τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων ακριβώς την ώρα που γινόταν η πρώτη έκρηξη.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα.

Η οργάνωση NTJ, που η κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη για τις επιθέσεις, δεν έχει ιστορικό επιθέσεων μεγάλης κλίμακας αλλά ήρθε στο προσκήνιο πέρσι όταν κατηγορήθηκε για πρόκληση ζημιών σε βουδιστικά αγάλματα.

Πάντως ούτε η NTJ ούτε κάποια άλλη οργάνωση έχουν αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής.

Χθες έγινε πάντως γνωστό πως οι αρχές είχαν ειδοποιηθεί εδώ και δύο εβδομάδες για την προετοιμασία των χτυπημάτων. Ωστόσο η πληροφορία δεν έφτασε ποτέ στον πρωθυπουργό της χώρας και την κυβέρνηση, κι έτσι δεν έγινε καμία κίνηση αποτροπής τους.