Συνολικά είκοσι οκτώ πτώματα έχουν ανασυρθεί μετά την κατολίσθηση της Κυριακής στο χωριό Ρόσας, στην επαρχία Κάουκα της νοτιοδυτικής Κολομβίας, που πλήττεται από σφοδρές βροχοπτώσεις, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές το βράδυ της Δευτέρας [το πρωί της Τρίτης ώρα Ελλάδας].

Όταν νύχτωσε, τα σωστικά συνεργεία ανέστειλαν τις προσπάθειές τους, αφού ανέσυραν τα πτώματα άλλων ένδεκα θυμάτων, τη δεύτερη ημέρα των ερευνών στην αγροτική περιοχή όπου βρίσκεται το χωριό Ρόσας, ανέφερε μέσω Twitter ο εθνικός οργανισμός αντιμετώπισης καταστροφών (UNGRD). Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα ξαναρχίσει το πρωί της Τρίτης, πρόσθεσε ο οργανισμός.

Ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 28 νεκρούς, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Άλλοι πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο για να προσπαθήσουν να βρουν ζωντανούς κατοίκους που ακόμη αγνοούνται, ενώ σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν την περιοχή.

Οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι πάντως μικρές, προειδοποίησαν τα σωστικά συνεργεία. «Το αργιλώδες έδαφος στερεοποιείται και δεν αφήνει κανένα περιθώριο να αναπνέει» κάποιος που έχει θαφτεί κάτω από αυτό, εξήγησε ο πυραγός Χουάν Κάρλος Γκανιάν, αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος της Κολομβίας που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης στην κοινότητα Ρόσας.

Η κατολίσθηση, που χτύπησε το χωριό πριν από το ξημέρωμα της Κυριακής, έθαψε κάτω από τόνους λάσπης οκτώ σπίτια.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε μετέβη στον τόπο της καταστροφής, όπου εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους οικείους των θυμάτων.

Από την 1η ως την 21η Απριλίου, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κολομβία εξαιτίας κατολισθήσεων ή επειδή χτυπήθηκαν από κεραυνούς, σύμφωνα με τον UNGRD.

Οι φονικές κατολισθήσεις δεν είναι ασυνήθιστες στην ορεινή Κολομβία, ειδικά τις περιόδους των βροχών και σε περιοχές με αυθαίρετα κτίρια και στενούς δρόμους σε πλαγιές όπου έχει γίνει εκδάσωση.