Δημοψήφισμα σήμερα στην Αίγυπτο με τη θητεία του προέδρου στο επίκεντρο

Για την επικύρωση της συνταγματικής αναθεώρησης αποφασίζουν οι πολίτες


ΚΟΣΜΟΣ
8:06
20/04/2019
Δημοψήφισμα σήμερα στην Αίγυπτο με τη θητεία του προέδρου στο επίκεντρο
loading

Να επικυρώσουν ή να απορρίψουν τη συνταγματική αναθεώρηση, που αφορά την επέκταση της θητείας του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2014, καλούνται σήμερα οι πολίτες της χώρας, ψηφίζοντας στο δημοψήφισμα που διενεργείται έως τις 22 του μήνα.

Οι δρόμοι στο Κάιρο και σε άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας έχουν κατακλυστεί από αφίσες που καλούν τον κόσμο να ψηφίσει «ναι» στην συνταγματική τροποποίηση του 2014, η οποία περιορίζει σε δύο τις θητείες του προέδρου. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την περασμένη Τρίτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

Οι νέες συνταγματικές διατάξεις επιτρέπουν στον Σίσι να αυξήσει τη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής του θητείας από τέσσερα σε έξι χρόνια, δηλαδή, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία έως το 2024. Κατόπιν, βάσει του τροποποιημένου συνταγματικού Χάρτη, ο πρόεδρος θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και τρίτη φορά, δίνοντάς του την δυνατότητα να παραμείνει στην εξουσία έως το 2030.

Εκτός από τη διάρκεια της προεδρικής θητείας, η τροποποίηση θα επιτρέπει και τον μεγαλύτερο έλεγχο της δικαστικής εξουσίας από την κυβέρνηση και την θεσμοθέτηση του πολιτικού ρόλου του στρατού, που αποτελεί το κατεξοχήν έρεισμα του καθεστώτος. Επίσης εισηγείται την αντιπροσώπευση των γυναικών κατά ποσοστό 25% στο Κοινοβούλιο.

Οι ΜΚΟ και οι αντίπαλοι του Σίσι έχουν καταγγείλει τη συνταγματική αναθεώρηση και επανειλημμένως έχουν εγκαλέσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα υπογραμμίζουν πως το «πολιτικό κλίμα» που έχει δημιουργηθεί αυτήν την εβδομάδα δεν επιτρέπει την διεξαγωγή ενός έντιμου συνταγματικά δημοψηφίσματος, του οποίου «οι εγγυήσεις για αμεροληψία και ισότητα είναι ελάχιστες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει