Η αστυνομική βιαιότητα και τα βασανιστήρια κατά πολιτών, που είχαν ξεσηκώσει μαζικές διαδηλώσεις σε όλο το μήκος και πλάτος της Αιγύπτου προ δύο ετών, συνεχίζονται αμείωτα και υπό την προεδρία του Μοχάμεντ Μόρσι, υποστήριξε οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Προσωπικά Δικαιώματα (EIPR) ενημέρωσε πως 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την κράτησή τους από τις δυνάμεις της τάξης μέσα στο πρώτο τετράμηνο της προεδρίας του ισλαμιστή προέδρου – πλείστοι εξ αυτών μέσα στα αστυνομικά τμήματα.

Ένδεκα από αυτούς βρήκαν τον θάνατο από αδικαιολόγητη χρήση βίας εκ μέρους των οργάνων της τάξης και άλλοι τρεις από βασανιστήρια.

Τα συμβάντα αυτά καταγράφηκαν σε 11 επαρχίες «συνηγορώντας στη συστηματικότητα της προσέγγισης» των αστυνομικών δυνάμεων σε τέτοιες πρακτικές, τονίζει χαρακτηριστικά η EIPR στην σχετική έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις ημέρες πριν την δεύτερη επέτειο από την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

«Τα ποσοστά των βασανιστηρίων και των θανάτων που διαπιστώνουμε σήμερα δεν είναι λιγότερα απ’ όσο επί Μουμπάρακ και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ό,τι συνέβαινε τότε», σημείωσε ο διευθυντής της οργάνωσης Χοσάμ Μπάχγκατ.

«Και αυτά είναι μόνον ένα δείγμα των περιπτώσεων που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών», επεσήμανε.

Η EIPR κατέγραψε πως οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν φονικά όπλα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με διαδηλωτές και αντιδρούν με βία κατά ανθρώπων που διαμαρτύρονται προς τους αστυνομικούς.

Άλλες περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας αποτελούν τα συμβάντα αντιποίνων από την πλευρά αστυνομικών, όπως η επίθεση εναντίον πολιτών, κατοίκων της πόλης Μίνγια, στα νότια, τον Δεκέμβριο.

Η επίθεση, που άφησε πίσω της ένα τραυματισμένο κοριτσάκι από αδέσποτη σφαίρα στο κεφάλι, πραγματοποιήθηκε μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού σε προηγούμενες συγκρούσεις στην ίδια πόλη.

Η οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκανε έκκληση για τη σύσταση ενός ανεξαρτήτου σώματος, που θα επιβλέπει τις παραβιάσεις εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας, την αναδιάρθρωση των αστυνομικών δυνάμεων και την αλλαγή των κανονισμών για τη χρήση όπλων από αστυνομικούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Την τελευταία διετία ΜΚΟ έχουν κάνει επανειλημμένα εκκλήσεις για την μεταρρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου και για τον τερματισμό κάθε είδους βασανιστηρίων και των υπέρβασης καθήκοντος εκ μέρους των αστυνομικών, που αποτελούσαν τρέχουσα πρακτική επί Μουμπάρακ.