H κεντροαριστερή συμμαχία φέρεται να συγκεντρώνει το 36% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών ενώ η κεντροδεξιά, βρίσκεται στο 28,5%, σύμφωνα δημοσκόπηση που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai Tre, και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της από την εταιρεία IPR.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) πείθει ένα 31,5% του στατιστικού δείγματος, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία το 3,5% και η νεοσυσταθείσα δύναμη Δημοκρατικό Κέντρο το 1%.

Στο «αντίπαλο στρατόπεδο», στην κεντροδεξιά, το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) συγκεντρώνει το 18,5% της πρόθεσης ψήφου, το κόμμα Η Δεξιά 2%, οι Αδελφοί της Ιταλίας το 1%, η Λέγκα 5% και άλλες μικρές τοπικές δυνάμεις το 2%.

Η κεντρώα συμμαχία που στηρίζει το πρόγραμμα του Μάριο Μόντι παραμένει στο 14,3%.

Το ποσοστό αυτό αναλύεται στα κόμματα που την απαρτίζουν ως εξής: το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ένωση Κέντρου (UdC) προτιμάται από το 3,5% των ερωτηθέντων, το κόμμα Μέλλον και Ελευθερία από το 1,3% και η Επιλογή Πολιτών Με Τον Μόντι από ένα 9,5%.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρια του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο – το οποίο τάσσεται υπέρ της άμεσης Δημοκρατίας και κατά του ευρώ – βρίσκεται στο 13,3% και το αριστερό κίνημα Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστικού Αντόνιο Ινγκρόϊα βρίσκεται στο 4,3%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η κεντροαριστερή συμμαχία διαθέτει μικρό προβάδισμα στις περιφέρειες της Λομβαρδίας (Μιλάνο), της Καμπανίας (Νάπολη) και της Σικελίας. Η κεντροδεξιά διατηρεί σαφές προβάδισμα στην περιφέρεια Βένετο.

Πρόκειται για τις περιφέρειες – «κλειδιά» που μπορεί να συμβάλουν καθοριστικά στο να προκύψει σαφής πλειοψηφία της κεντροαριστεράς, ή να οδηγηθεί η χώρα νέες εκλογές, για τη Γερουσία.

Σε ό,τι αφορά τον «καταλληλότερο» υποψήφιο για την πρωθυπουργία, το 38% εξέφρασε την προτίμησή του στον κεντροαριστερό ηγέτη Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μάριο Μόντι συγκεντρώνουν από 24%.