Σε μία ακόμη προκλητική δήλωση για την Ελλάδα προχώρησε ένας Τούρκος αξιωματούχος, δίνοντας συνέχεια στην ένταση που πυροδοτεί η πολιτική ηγεσία της Άγκυρας.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλίμ, αναφέρθηκε σε «μεγάλο σκάνδαλο» του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, επισημαίνοντας ότι στα σύνορα που αναφέρονται σε επίσημη επιστολή προς τον ΟΗΕ, «αφέθηκαν» στην Ελλάδα 92.000 χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας και πέντε νησιά που ανήκουν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü, ο Τούρκος πρώην αξιωματούχος αναφέρθηκε στην επιστολή που στάλθηκε προς τα Ηνωμένα Έθνη τον Μάρτιο, η οποία «δώρισε», όπως ισχυρίζεται, στην Ελλάδα νησιά και υφαλοκρηπίδα.

«Με αυτήν τη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για τις έρευνες και τις εργασίες της Αμερικανικής Exxon Mobil και της Katar Petroleum. Στην επιστολή ως νότιο σύνορο της υφαλοκρηπίδας ορίζεται η μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Σύμφωνα, όμως, με το Διεθνές Δίκαιο το νότιο σύνορο πρέπει να είναι και αυτή η γραμμή, αλλά και η γραμμή μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης», ανέφερε ο Γιαλίμ.

«Εκεί αναφέρεται ότι το δυτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο βρίσκεται 28 μοίρες ανατολικά, θα καθοριστεί από τα εμπλεκόμενα κράτη. Όμως, με τη ρητορική αυτή, αφήνεται στην Ελλάδα το δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας στο γεωγραφικό μήκος των πέντε νησιών: Γαύδος, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι, Δία και Διονυσάδες», κατέληξε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου.