Aίτημα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής μέρους των δανείων που έλαβαν από την Ευρωζώνη, στο πλαίσιο των «πακέτων» διάσωσής τους, υπέβαλαν από κοινού χθες, στο Eurogroup, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι παρουσίασε, μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογό του, το αίτημα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν θέματα σχετικά με την επέκταση των ωριμάσεων των δανείων της Πορτογαλίας.

Ο κ. Νούναν είπε ότι μία τέτοια επιμήκυνση θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση στην Ιρλανδία. «Μιλάμε για εξοικονόμηση ποσού κάποιων δισ. ευρώ», σημείωσε.

Με το πρόγραμμα διάσωσής της, η Ιρλανδία έλαβε την υπόσχεση βοήθειας ύψους 17,7 δις. ευρώ από το ΕΤΧΣ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χορήγησε στην Ιρλανδία επιπλέον 22,5 δισ. ευρώ και ο κ. Νούναν δήλωσε ότι θα υποβάλει ξεχωριστό αίτημα για επιμήκυνση των δανείων αυτών στο σημερινό συμβούλιο Ecofin.