Για θαύμα κάνει λόγο ο γαλλικός Τύπος αναφορικά με τον ανεμοδείκτη – κόκορα, που βρισκόταν στην κορυφή του περίφημου βέλους της Παναγίας των Παρισίων, καθώς αργά χθες βράδυ εντοπίστηκε, διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις πως είχε λιώσει.

«Ο κόκορας σώθηκε, είδα τον επικεφαλής αρχιτέκτονα της Ομάδας Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων να κατεβαίνει με τον κόκορα στα χέρια» δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien πηγή από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας. Έχει υποστεί ζημιές αλλά φαίνεται να είναι δυνατή η αποκατάστασή του, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Στο εσωτερικό του φυλάσσονταν, σύμφωνα με την Εκκλησία, λείψανα της Αγίας Γενεβιέβης και του Αγίου Διονυσίου, καθώς και ένα τμήμα από το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, τα οποία προστάτευαν τους Παριζιάνους. Είναι άγνωστο αν έχουν σωθεί ή όχι.

Ήταν ένας από τους ανθρώπους που είχαν επιφορτιστεί με το ψάξιμο μέσα στις στάχτες εκείνος που έκανε την αναπάντεχη ανακάλυψη. Ο Jacques Chanut μοιράστηκε στα social media μία φωτογραφία του κόκορα στα χέρια του Philippe Villeneuve, επικεφαλής αρχιτέκτονα της  Ομάδας Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων, ο οποίος ηγείται και των εργασιών αποκατάστασης στη Νοτρ Νταμ.

Όταν το βέλος κατέρρευσε φλεγόμενο, το βράδυ της Δευτέρας, ο κόκορας έπεσε μέσα στον θόλο του ναού αλλά φαίνεται πως πέφτοντας αποκολλήθηκε από το υπόλοιπο βέλος κι έπεσε σε κάποιο σημείο μακριά από τις χειρότερες εστίες της φωτιάς.

Αυτό που απομένει τώρα είναι να εξακριβωθεί αν παραμένουν μέσα στον ανεμοδείκτη τα λείψανα των αγίων και το τμήμα του Ακάνθινου Στεφανιού του Χριστού.