Η ΕΕ εξαγγέλλει μία «εγγύηση απασχόλησης ή μετεκπαίδευσης» για νέους που παραμένουν άνεργοι επί τέσσερις μήνες. Η υπόσχεση είχε δοθεί το καλοκαίρι, όμως παραμένει στα χαρτιά, με την ιρλανδική προεδρία ωα εγγυάται ότι το θέμα θα επανέλθει σε πρώτη ευκαιρία.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, όλα δείχνουν ότι, ενόψει ευρωεκλογών, η ΕΕ θέλει να εστιάσει στην ανεργία των νέων που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία. Η «εγγύηση» προβλέπει ότι ένας νέος απόφοιτος ή άνεργος που δεν βρίσκει δουλειά επί τέσσερις μήνες θα έχει μία άμεση δυνατότητα απασχόλησης ή πρακτικής εξάσκησης ή μετεκπαίδευσης, ώστε να διεκδικήσει με καλύτερα εφόδια τη θέση του στην αγορά εργασίας.

Όπως εξηγεί στην Deutsche Welle η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα: «Πρέπει να κινητοποιηθούν φορείς, να βρεθούν πόροι, να δίνεται τουλάχιστον η δυνατότητα των νέων να μην είναι εκτός αγοράς. Είναι ουτοπία να πούμε ότι σε τέσσερις μήνες ο νέος θα βρίσκει μία θέση απασχόλησης, αλλά η εγγύηση σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει μια θέση στην παραγωγική διαδικασία, είτε ως ασκούμενος, είτε ως ειδικευόμενος σε έναν τομέα που δεν τον έχει, αλλά τον απαιτεί η αγορά εργασίας. Διότι βλέπουμε παράδοξα πράγματα σήμερα: ενώ έχουμε αυτή τη μεγάλη ανεργία, υπάρχουν εκατομμύρια θέσεις που δεν βρίσκουν ανταπόκριση».