Οι εργαζόμενοι σε τρεις τράπεζες που διασώθηκαν από το κράτος (Bankia, Banco de Valencia, NovaGalicia Banco) πρόκειται να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις εντός των προσεχών εβδομάδων, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλο αριθμό απολύσεων.

Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως και 100 δισεκατ. ευρώ, προκειμένου κατά τη διάρκεια του 2012 να στηριχτούν κεφαλαιακά οι ασθενέστερες εμπορικές τράπεζες. Οι τέσσερις εξ αυτών θα προβούν σε χιλιάδες απολύσεις και θα συρρικνώσουν τον κύκλο εργασιών τους, όπως προβλέπουν οι όροι της διάσωσής τους.

Μάλιστα, το 2013 σχεδιάζονται 20.000 απολύσεις, σχεδόν το 10% του συνόλου, που θα μειώσει τον αριθμό των εργαζόμενων στα επίπεδα του 1975, σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων.

Θορυβημένοι από την έκταση και την κλίμακα της περικοπής θέσεων εργασίας, οι τραπεζοϋπάλληλοι μεθαύριο Τετάρτη 23 του μηνός συμμετέχουν σε απεργιακή κινητοποίηση και διαδηλώσεις συνολικά, ενώ οι εργαζόμενοι στις Bankia, Banco de Valencia, NovaGalicia Banco θα απεργήσουν την 6η Φεβρουαρίου και θα κάνουν προηγουμένως στάσεις εργασίας.