Οι ένοπλοι που επιτέθηκαν την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Ιν Αμένας στη νοτιοανατολική Αλγερία και κράτησαν πολλούς εργαζόμενους ομήρους προήλθαν από το βόρειο Μαλί, όπως δήλωσε σήμερα ο αλγερινός πρωθυπουργός Αμπντελμαλέκ Σελάλ.

«Οι 32 τρομοκράτες προήλθαν από το βόρειο Μαλί», σημείωσε ο Σελάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της κρίσης ομηρίας που διήρκησε τέσσερις ημέρες.

Ο Σελάλ επεσήμανε ότι τρεις από τους δράστες ήταν Αλγερινοί και οι υπόλοιποι υπήκοοι Καναδά, Αιγύπτου, Τυνησίας, Μαλί, Νιγηρίας και Μαυριτανίας. Όλοι ήταν μέλη της ομάδας του Μόχταρ Μπελμόχταρ, ένα από τα ιστορικά στελέχη της αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi), την οποία εγκατέλειψε τον Οκτώβριο για να ιδρύσει τη δική του οργάνωση.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Αλγερίας πρόσθεσε ότι 37 αλλοδαποί όμηροι από 8 διαφορετικές χώρες σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης και της ομηρίας στις εγκαταστάσεις στο Ιν Αμένας, καθώς και ένας Αλγερινός, ενώ ακόμη 5 εξακολουθούν να αγνοούνται. Ο ίδιος όμως διευκρίνισε ότι αυτός είναι ένας προσωρινός απολογισμός.

Ο Σελάλ δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των θυμάτων. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων νεκρών περιλαμβάνονται ένας Γάλλος, ένας Αμερικανός, δύο Ρουμάνοι, τρεις Βρετανοί, έξι Φιλιππινέζοι και επτά Γιαπωνέζοι.

Από τις 37 σορούς των ξένων θυμάτων επτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, δήλωσε ο Σελάλ.

Πολλοί από τους ομήρους «εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Αλγερίας, διευκρινίζοντας ότι συνολικά 790 άνθρωποι εργάζονταν στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας, εκ των οποίων 134 αλλοδαποί από 26 χώρες.

Ένας πρώτος επίσημος απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο το βράδυ έκανε λόγο για 23 νεκρούς, Αλγερινούς και αλλοδαπούς.

Όσον αφορά τους δράστες, ο Σελάλ ανακοίνωσε ότι 29 σκοτώθηκαν και τρεις συνελήφθησαν.

Όπως ανακοίνωσε ο Σελάλ, ο Καναδός αλγερινής καταγωγής Μοχάμεντ ελ Αμίν Μπενσενάμπ ήταν επικεφαλής της επιχείρησης στις εγκαταστάσεις του Ιν Αμένας. Ο Μπενσενάμπ, γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών, σκοτώθηκε στη διάρκεια της εφόδου που εξαπέλυσαν οι αλγερινές δυνάμεις ασφαλείας για να τερματιστεί η κρίση.

Νωρίτερα μια πηγή από τις αλγερινές υπηρεσίες ασφαλείας είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι τα έγγραφα που βρέθηκαν στις σορούς δύο εκ των δραστών αναφέρουν ότι είναι Καναδοί.