Οι ισλαμιστές που κρατούσαν εκατοντάδες ομήρους σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας της Αλγερίας είχαν συνεργούς στο εσωτερικό, δήλωσε σήμερα ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών.

«Έχουμε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι τρομοκράτες συνεργάζονταν με άτομα στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων τα οποία προετοίμασαν το έδαφος. Για παράδειγμα είχαν τοποθετήσει από πριν όπλα στο εργοστάσιο», τόνισε ο Έσπεν Μπαρτ ‘Ειντε στην ταμπλόιντ εφημερίδα Verdens Gang.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη άλλες πηγές, ανάφερε πως οι ισλαμιστές είχαν τοποθετήσει όπλα στο συγκρότημα στο οποίο επιτέθηκαν στις 16 Ιανουαρίου.  Σύμφωνα με μαρτυρίες πρώην ομήρων, οι δράστες γνώριζαν επακριβώς που βρίσκονταν οι ξένοι μέσα στο τεράστιο συγκρότημα.

Στηρίζοντας την ιδέα της ύπαρξης συνεργών στο εσωτερικό του εργοστασίου, πηγή των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας αποκάλυψε χθες πως ένας από τους ισλαμιστές εργαζόταν μέχρι την περασμένη χρονιά ως οδηγός στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με προσωρινό επίσημο απολογισμό, 37 ξένοι όμηροι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωσή τους. Αρκετοί όμηροι, ξένοι και αλγερινοί, εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η Νορβηγία δεν γνωρίζει τίποτε για την τύχη πέντε Νορβηγών που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις. Οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί εξανεμίζονται. Η κυβέρνηση του Όσλο έχει στείλει στο Ιν Αμένας ομάδα ιατροδικαστών που θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους αγνοούμενους ανάμεσα στους νεκρούς που δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί.

Στο μεταξύ, αεροσκάφος της ιαπωνικής κυβέρνησης επιστρέφει σήμερα στο Τόκιο μεταφέροντας τους πέντε Ιάπωνες που κρατούνταν όμηροι στο Ιν Αμένας, αλλά και τις σορούς εννιά συμπατριωτών τους που σκοτώθηκαν εκεί.

Στην Αλγερία είχε ταξιδέψει ο ιάπωνας υφυπουργός Εξωτερικών Σουνίτσι Σουζούκι, ο οποίος μετέφερε στον πρωθυπουργό της χώρας μήνυμα του ιάπωνα ομολόγου του. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μανίλας ανακοίνωσε πως επτά Φιλιππινέζοι σκοτώθηκαν, τέσσερις τραυματίστηκαν και δύο εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων.