Επικαλούμενος το ναζιστικό παρελθόν της χώρας του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι το Βερολίνο στην σύγχρονη εποχή «δεν θέλει να είναι μία μεγάλη δύναμη» στη διεθνή σκηνή.

«Πώς θα το μπορούσαμε μετά τον Χίτλερ και το Άουσβιτς; Η ιστορία αφήνει για καιρό ίχνη», λέει χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε, μαζί με τον Γάλλο οικονομολόγο Αλέν Μενκ, στην γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», με την ευκαιρία των αυριανών εορτασμών στο Βερολίνο για τα 50 χρόνια από τη Συνθήκη του Ελιζέ.

«Δεν ζηλεύουμε καν τη Γαλλία και τη Βρετανία που είναι δυνάμεις στην εξωτερική πολιτική. Δεν το βλέπουμε μόνο στο Μάλι, αλλά το είδαμε, επίσης, στη Λιβύη και λίγο στη Συρία», επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε. «Δεν αρνούμαστε να αναλάβουμε ευθύνες, αλλά έχουμε μια άλλη σχέση με τη στρατιωτική εξουσία», εξηγεί.

Η Γερμανία, η οποία εξέφρασε επανειλημμένα την υποστήριξή της προς τη Γαλλία για την επέμβασή της στο Μάλι, έστειλε το βράδυ της Πέμπτης δύο μεταγωγικά αεροπλάνα Transall ως επιμελητειακή υποστήριξη για τα στρατεύματα που στέλνει στην χώρα η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO).

Η Γερμανία ανακοίνωσε, επίσης, ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ για τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στις χώρες που συνορεύουν με το Μάλι, καθώς και ότι θα στείλει προσωπικό για να εκπαιδεύσει τα αφρικανικά στρατεύματα.

Ο γερμανικός πληθυσμός αντιδρά γενικώς σε οποιαδήποτε ένοπλη επέμβαση στο εξωτερικό.

Το 59% των Γερμανών αντιτίθενται, ειδικά, σε μια γερμανική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Ωστόσο, Γερμανοί πολιτικοί αξιωματούχοι, ορισμένοι από τους οποίους ανήκουν στο συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, δήλωσαν πως η χώρα τους δεν κάνει αρκετά στην συγκεκριμένη περίπτωση.