Περίπου 40 ξένοι εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι ή αγνοείται η τύχη τους στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας, στην Αλγερία, όπου ισλαμιστές μαχητές πολεμούν τους αλγερινούς στρατιώτες που πραγματοποίησαν έφοδο σε αυτές, δήλωσε χθες τοπική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ακόμη δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς τους 60 ξένους εξακολουθούν να κρατούνται από τους ενόπλους και πόσοι μπορεί να κρύβονται στις πολύ μεγάλες αυτές εγκαταστάσεις. Επίσης ακόμη δεν είναι γνωστό αν κάποιοι έχουν σκοτωθεί και δεν έχουν βρεθεί οι σοροί τους.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας μετέδωσε ότι οι απαγωγείς που συνδέονται με την Αλ Κάιντα πρότειναν την ανταλλαγή των Αμερικανών που κρατούν στις εγκαταστάσεις στο Ιν Αμένας με δύο μαχητές που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και αξίωσαν από τη Γαλλία να «διαπραγματευτεί» το τέλος του πολέμου στο Μαλί.

Αυτοί κατονόμασαν τους μαχητές που θέλουν να απελευθερωθούν ως την Πακιστανή Αάφια Σιντίκι και τον Αιγύπτιο Όμαρ Αμπντελραχμάν, που είναι γνωστός ως «ο τυφλός σεΐχης», πρόσθεσε το ANI, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της οργάνωσης που έκανε την επίθεση στις εγκαταστάσεις στο Ιν Αμένας, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι Αμερικανοί όμηροι κρατούνται.

Το ANI μετέδωσε ακόμη ότι η οργάνωση αυτή πρότεινε επίσης «στην Γαλλία και στην Αλγερία να διαπραγματευτούν για το τέλος του πολέμου που διεξάγει η Γαλλία στο βόρειο Μαλί».