Με το κοινοβούλιο να βρίσκεται σε αδιέξοδο αναφορικά με το Brexit, οι βουλευτές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι τους τελευταίους μήνες με πολλές και πολύωρες συζητήσεις και ψηφοφορίες έως αργά τη νύχτα, ενώ έχει ήδη ακυρωθεί η παύση των κοινοβουλευτικών εργασιών του Φεβρουαρίου και η πρώτη εβδομάδα των διακοπών του Πάσχα.

Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καθυστερήσει το Brexit μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε έκκληση στην Βρετανία λέγοντας «Μην σπαταλήσετε αυτό τον χρόνο». Μερικές ώρες αργότερα, οι Βρετανοί βουλευτές ενημερώθηκαν ότι θα έχουν μια ανάπαυλα, τουλάχιστον μίας εβδομάδας, λόγω Πάσχα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ακύρωσε την αργία μιας Παρασκευής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τρίτη, άκαρπη ψηφοφορία επί της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, και κάποιοι βουλευτές είχαν ζητήσει ακόμα και συνεδρίαση του κοινοβουλίου τα σαββατοκύριακα προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος άρσης του αδιεξόδου.

Τα εξουθενωμένα μέλη του κοινοβουλίου αντέδρασαν με ενθουσιασμό καθώς η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος στη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ ανακοίνωσε πως, λόγω της συμφωνίας για καθυστέρηση του Brexit, το κοινοβούλιο θα έχει μια ανάπαυλα από το τέλος της σημερινής ημέρας έως τις 23 Απριλίου.

«Θέλω να ευχηθώ σε όλα τα μέλη αυτού του Κοινοβουλίου, τους συνεργάτες τους και σε όλο το προσωπικό του Κοινοβουλίου ένα πολύ ξεκούραστο διάλειμμα και Καλό Πάσχα» δήλωσε με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό της. «Ούτε ένας δεν παραπονέθηκε που δούλεψε υπερωρίες για να μας δώσουν τη δυνατότητα να κάνουμε τη δουλειά μας και τους ευχαριστούμε όλους» δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών Βάλερι Βαζ απευθυνόμενη σε όλο το προσωπικό του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για τον τρόπο που θα εξελιχθεί το όλο θέμα και η Μέι δηλώνει ότι οι βουλευτές πρέπει να «ανεβάσουν ταχύτητα» προκειμένου να προσπαθήσουν να βρουν μια συναίνεση, πολλοί πολίτες αμφισβητούν εάν το κοινοβούλιο θα πρέπει να κάνει κάποιο διάλειμμα.

«Δεν έχει να κάνει με το πάμε διακοπές», δήλωσε στο Sky News ο Πίτερ Ντάουντ, βουλευτής των Εργατικών, ερωτηθείς για την ανάπαυλα. «Εγώ, σίγουρα δεν θα πάω διακοπές την επόμενη εβδομάδα. Θα επιστρέψω στην εκλογική μου περιφέρεια και θα ασχοληθώ με τα καθημερινά μου καθήκοντα» είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως το κοινοβούλιο έχει συνήθως μια ανάπαυλα έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σχεδόν ενός μήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου τα κόμματα να πραγματοποιήσουν τα συνέδριά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές κανονικά θα απέχουν σχεδόν για το ήμισυ της περιόδου παράτασης του Άρθρου 50.