Ιδιαίτερα θορυβημένοι εμφανίζονται οι ειδικοί των αερομεταφορών για τα συνεχή κι επαναλαμβανόμενα ατυχή συμβάντα με τα Dreamliner 787, τα «αεροπλάνα των ονείρων» της Boeing, που «καθηλώνονται» στο έδαφος στην Ιαπωνία, σημειώνοντας ότι πρόκειται περιστατικά που υπερβαίνουν τις «παιδικές ασθένειες» ενός νέου μοντέλου.

Οι μετοχές των Ιαπωνικών και Γαλλικών εταιριών που κατασκευάζουν μέρος του εξοπλισμού του αεροσκάφους, που συμμετέχουν δηλαδή στο πρόγραμμα του 787, υπέστησαν πτώση στα χρηματιστήρια του Τόκιο και του Παρισιού μετά από αυτές τις βλάβες.

Ένα πρόβλημα με μια μπαταρία προκάλεσε μικρής έκτασης φωτιά και καπνό στο πιλοτήριο ενός Dreamliner την Τετάρτη στο Τόκιο. Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών, αυτού του είδους το πρόβλημα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «σοβαρό ατύχημα». Οι δύο ιαπωνικές εταιρείες που διαθέτουν Dreamliner ακινητοποίησαν προσωρινά 24 τέτοια αεροσκάφη.

Για τον Σάντι Μόρις, αναλυτή του οίκου Jefferies International που εδρεύει στο Λονδίνο, το νέο περιστατικό, το οποίο συνέβη μετά την έναρξη την Παρασκευή έρευνας από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) σχετικά με την ασφάλεια του Boeing 787, υπερβαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε νέο εμπορικό αεροσκάφος.

«Μετά από χιλιάδες ώρες δοκιμαστικών πτήσεων και χωρίς αμφιβολία πολλές περισσότερες ώρες δοκιμών των συστημάτων στο έδαφος, πρέπει να διευκρινιστεί γιατί ένα σημαντικό πρόβλημα εμφανίζεται μόλις τώρα, αφού ένα νέο αεροσκάφος έχει τεθεί σε υπηρεσία», γράφει σε ένα σημείωμά του.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι ιαπωνικές εταιρείες, ANA και JAL εφαρμόζουν τις ίδιες διαδικασίες για να λειτουργούν και να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες λιθίου που τροφοδοτούν συστήματα του 787, σημειώνει ο αναλυτής. «Αλλά ακόμη και αν το πρόβλημα αποδεικνύεται ότι είναι διαδικαστικό, δεν υπάρχει καμία πειστική εξήγηση για το γεγονός ότι οι μηχανισμοί πυροπροστασίας δεν εμπόδισαν την έναρξη της φωτιάς», τονίζει .

Έως τώρα,επισημαίνει από την πλευρά του ο Κριστόφ Μενάρ του οίκου Kepler Capital Markets, οι βλάβες που είχαν συσσωρευτεί για το 787, που τέθηκε σε υπηρεσία το Νοέμβριο του 2011, είχαν υποτιμηθεί, λόγω των δυσκολιών που συνοδεύουν πάντα τα πρώτα χρόνια ενός εμπορικού αεροσκάφους. Αλλά «η επανάληψη των περιστατικών είναι εξαιρετικά ανησυχητική», σημειώνει.

Θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Dreamliner να κάνει υπερατλαντικές πτήσεις, ενώ ο κίνδυνος μιας επιβράδυνσης της παραγωγής μεγεθύνεται.

Τα εμπορικά αεροσκάφη πάντα εμφανίζουν ελαττώματα που πρέπει να διορθωθούν κατά τα πρώτα χρόνια τους σε υπηρεσία.

Το A380, το σουπερτζάμπο της Αirbus που τέθηκε σε υπηρεσία το 2007, εμφάνισε τα τελευταία χρόνια μικρορωγμές στα φτερά τις οποίες η Ευρωπαϊκή κατασκευάστριά του προσπαθεί να αποκαταστήσει.

Αλλά ποτέ μέχρι τώρα το Α380 δεν καθηλώθηκε στο έδαφος.

Το Boeing 777 είχε ακινητοποιηθεί προσωρινά το 1997 λόγω προβλημάτων στο κιβώτιο ταχυτήτων. «Σε μεγάλο βαθμό, το 787 συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, όπως και το 777, αφότου τέθηκε σε υπηρεσία», δήλωσε την Παρασκευή ο Μάικ Σίνετ, αντιπρόεδρος της Boeing και επικεφαλής μηχανικός του προγράμματος 787.

Ωστόσο, οι αναλυτές του Leeham News, εντύπου που ειδικεύεται στην αεροναυτική, λένε ότι ανησυχούν όλο και περισσότερο. «Αν υπάρξουν περαιτέρω επεισόδια (ή έστω και ένα ακόμα επεισόδιο), δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε μια ακινητοποίηση του αεροσκάφους παντού», αναφέρουν σε μήνυμά τους που αναρτήθηκε στο twitter.

Η Boeing δεν είναι η μόνη που πλήττεται από τις βλάβες αυτές. Οι μετοχές των Ιαπώνων προμηθευτών, κυρίως της GS Yuasa που παράγει τις μπαταρίες λιθίου του 787, σημείωσαν πτώση στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Στο Παρίσι, οι μετοχές της Thales, η οποία προμηθεύει το ηλεκτρικό σύστημα που βασίζεται στις μπαταρίες της GS Yuasa, και της εταιρείας εξοπλισμού Zodiac Aerospace, της οποίας η ανάπτυξη εξαρτάται εν μέρει από την επιτάχυνση της παραγωγής του 787, σημείωναν πτώση το μεσημέρι.

Ο Σάντι Μόρις προβλέπει, πάντως ότι, αν η έρευνα της FAA οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες πιστοποίησης, θα μπορούσε να καθυστερήση και η παραγωγή του αεροσκάφους A350, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2014.