Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας «5+1» συμφώνησαν σε μια ημερομηνία επανάληψης των συνομιλιών τους για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά όχι στον τόπο διεξαγωγής τους, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αλί Μπαγερί, αναπληρωτής του ιρανού διαπραγματευτή για τα πυρηνικά και η Χέλγκα Σμιντ, αναπληρώτρια της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον, η οποία εκπροσωπεί την ομάδα “5+1”, σε χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία τους συμφώνησαν στην ημερομηνία επανάληψης των συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ, χωρίς να αναφέρει την ημερομηνία αυτή. Ο Μεχμανπαράστ πρόσθεσε ότι μένει να συμφωνηθεί ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών.

«Η αναπληρώτρια της ‘Αστον θα διαβιβάσει στο Ιράν την πρόταση της ομάδας “5+1 για τον τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών», τόνισε.

Η ομάδα των «5+1», συνομιλητής της Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από το 2009, απαρτίζεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Βρετανία) συν τη Γερμανία.

Στη διάρκεια του 2012 διεξήχθησαν τρεις γύροι άκαρπων συνομιλιών: στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο, στη Βαγδάτη τον Μάιο και στη Μόσχα τον Ιούνιο.

Ο ρωσικός Τύπος, επικαλούμενος ρώσος αξιωματούχο τον οποίο δεν κατονόμασε, ανέφερε την Παρασκευή ότι η επανάληψη των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Όμως, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε στη συνέχεια ότι καμία συμφωνία για τον τόπο και την ημερομηνία της επανάληψης των συνομιλιών δεν έχει ακόμα συναφθεί εξαιτίας δυσκολιών.