Ο Τζέιμς Χόλμς ο νεαρός δράστης που σκότωσε 12 άτομα τον περασμένο Ιούλιο σε κινηματογράφο του Κολοράντο, είναι σε θέση να δικαστεί και θα του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες την Παρασκευή, ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Κολοράντο .

Σε μια 61σέλιδη απόφαση, ο δικαστής Ουίλιαμ Σιλβέστερ έκρινε ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύει» ότι η ψυχική κατάσταση του 25χρονου Χόλμς απαιτεί τη εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης που είχε σοκάρει την αμερικανική κοινωνία το περασμένο καλοκαίρι.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύει, ότι ο κατηγορούμενος έχει την απαιτούμενη ψυχική κατάσταση για να διαπράξει φόνο εκ προμελέτης», έγραψε στην απόφασή του ο δικαστής Σιλβέστερ.

Ο δικαστής επίσης αποφάσισε ότι κατηγορούμενος θα παραμείνει στη φυλακή χωρίς να μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ή να μεταφερθεί σε κάποιο ίδρυμα. Ο νεαρός κατηγορούμενος θα εμφανιστεί επομένως στο δικαστήριο την Παρασκευή, ώστε να του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες. Χρεώνεται με δεκάδες κατηγορίες, 166 τον αριθμό, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας και της απόπειρας φόνου εκ προμελέτης.

Η ετυμηγορία του δικαστή ήρθε μετά από τριήμερη συναισθηματικά φορτισμένη προανάκριση, κατά την οποία η κατηγορούσα αρχή προσπάθησε να αποδείξει ότι η επίθεση έγινε υπό συνθήκες ακραίας βίας, από την πλευρά του κατηγορούμενου, με την πράξη του να έχει προμελετημένο χαρακτήρα.