Συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα έχει σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σε μία προσπάθεια να βρουν από κοινού διέξοδο στο αδιέξοδο του Brexit.

Η Τερέζα Μέι ελπίζει η ίδια και ο Κόρμπιν να καταλήξουν σε μία τροποποιημένη εκδοχή της Συμφωνίας Αποχώρησης στην οποία η ίδια έχει καταλήξει με την ΕΕ, συμφωνία που θα καταφέρει επιτέλους να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών.

Ο Κόρμπιν θεωρεί προτεραιότητα την τελωνειακή ένωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το BBC, διακομματική ομάδα βουλευτών θα επιχειρήσει να προωθήσει νομοθεσία που θα αποτρέψει το σενάριο Brexit χωρίς συμφωνία.

Η Μέι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συναντηθεί με τον Κόρμπιν αλλά και να ζητήσει νέα παράταση του Brexit μετά την επτάωρη συνεδρίαση του υπουργικού της συμβουλίου, χθες Τρίτη.

Η κίνησή της αυτή εξόργισε τους υπέρμαχους του Brexit μέσα στο κόμμα της, ανάμεσά τους και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος την κατηγόρησε πως εμπιστεύεται την τελική διαχείριση της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ στους Εργατικούς.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, η κίνηση αυτή της Μέι δείχνει πως προσανατολίζεται στην κατεύθυνση στενότερης σχέσης με την ΕΕ- ένα ηπιότερο Brexit, με άλλα λόγια- σε σχέση με όσα έχει μέχρι σήμερα συμφωνήσει.

Αρχικά η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου αλλά οι δύο πλευρές, βρετανική και ευρωπαϊκή, συμφώνησαν σε μικρή παράταση καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων δεν στήριζε τη Συμφωνία Αποχώρησης. Απορριπτικοί ήταν οι Βρετανοί βουλευτές και για όλες τις εναλλακτικές που προτάθηκαν.

Τώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται έως τις 12 Απριλίου να προτείνει ένα σχέδιο στην ΕΕ, το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την ευρωπαϊκή πλευρά- ή να αποχωρήσει εκείνη την ημερομηνία χωρίς συμφωνία.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε πως θέλει να καταλήξει σε νέο σχέδιο με τον Κόρμπιν και να το θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν τις 10 Απριλίου, ημερομηνία που προγραμματίζεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Brexit.

Εάν οι δύο ηγέτες δεν τα βρουν, τότε υπάρχουν άλλες επιλογές που θα τεθούν στην κρίση των βουλευτών, όπως είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια θα ζητήσει νέα παράταση στο Brexit με την ελπίδα να καταφέρει να περάσει κάποια συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν τις 22 Μαΐου, ώστε η χώρα της να μην χρειαστεί να λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές 2019.

Η τελική απόφαση για τη νέα αναβολή θα ανήκει στην ευρωπαϊκή πλευρά. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, παρότι η ΕΕ χαιρέτισε τις συνομιλίες μεταξύ Μέι και Κόρμπιν, οι απαιτήσεις της δεν έχουν αλλάξει και είναι πιθανό να θέσει αυστηρούς όρους για οποιαδήποτε νέα παράταση.