Να μην πληρώνουν φόρους και να απαλλάσσονται των ασφαλιστικών εισφορών (τις οποίες θα καλύπτει το κράτος), για έως και πέντε χρόνια, όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν νέους μόνιμους υπαλλήλους, πρότεινε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ως ένα δραστικό μέτρο για να ανασχεθεί η καλπάζουσα ανεργία στην Ιταλία.

Μιλώντας στην εκπομπή Porta a Porta του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rai Uno, ο ηγέτης της ιταλικής κεντροδεξιάς και πρώην πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι το μέτρο αυτό θα συναντήσει αντιδράσεις, αφού δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Τόνισε, όμως, ότι οι περιστάσεις επιβάλλουν στην πολιτεία να κινηθεί με ανορθόδοξους τρόπους, έως ότου ξεπεραστεί η σημερινή δεινή κατάσταση της οικονομίας.

Εξάλλου, αναφερόμενος εκ νέου στην απερχόμενη κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον – πλέον υπηρεσιακό – πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, επανέλαβε ότι «απέχει εντυπωσιακά από την πραγματικότητα, διότι δεν κατάφερε να κατανοήσει την απελπισία μεγάλου αριθμού πολιτών και συνέχισε να εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές εντολές, υπό γερμανική καθοδήγηση».