Πιο σκληρή νομοθεσία για τα όπλα, όπως αποφασίστηκε μετά την επίθεση σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς με πενήντα νεκρούς, υιοθέτησε σήμερα το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας.

Συνολικά 119 βουλευτές έδωσαν το πράσινο φως στο νομοσχέδιο, το οποίο θα υποβληθεί σε άλλες δύο ψηφοφορίες, κατ’ άρθρον και στο σύνολο, και προβλέπει κυρίως την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων στρατιωτικού τύπου. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισε μόνον ένας βουλευτής.

Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την αστυνομία Στιούαρτ Νας δήλωσε ότι η επίθεση που διαπράχθηκε από τον Αυστραλό εξτρεμιστή Μπρέντον Τάραντ δείχνει ότι η σημερινή νομοθεσία για τα όπλα δεν είναι επαρκής. «Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι σε αυτήν την χώρα έχουν πρόσβαση σε επικίνδυνα πυροβόλα όπλα κάτι το οποίο στερείται νόμιμης βάσης και συνιστά έναν σημαντικό κίνδυνο για τον πληθυσμό» σημείωσε.

Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επίθεση, η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε την απαγόρευση των πωλήσεων τουφεκιών εφόδου και ημιαυτόματων τουφεκιών. Για να τεθεί σε ισχύ ο σχετικός νόμος θα χρειαζόντουσαν μήνες, αλλά η Άρντερν έκρινε ότι το θέμα αυτό επείγει τόσο που θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τις 11 Απριλίου.

«Δεν θέλουμε να ξαναδούμε μια επίθεση αυτού του είδους σε αυτή τη χώρα» πρόσθεσε ο Νας. «Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε γρήγορα».

Κι άλλα μέτρα θα ληφθούν πριν από το τέλος της χρονιάς, μεταξύ των οποίων, ενδεχομένως, η δημιουργία ενός μητρώου όπλων, η ενίσχυση των ελέγχων πριν από την παράδοση αδειών οπλοφορίας όπως και η σκλήρυνση των όρων για τις αποθήκες όπλων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας υπολογίζει σε 13.500 τα ημιαυτόματα όπλα στρατιωτικού τύπου που έχουν στην κατοχή τους πολίτες, σε μια χώρα όπου τα όπλα που υπάρχουν υπολογίζονται εν γένει σε 1,5 εκατομμύριο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι προτίθεται να σκληρύνει την νομοθεσία που αφορά την υποκίνηση του μίσους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.