Τέσσερις φύλαρχοι της Ανγκόλας κατέθεσαν σήμερα αίτημα στη δικαιοσύνη της χώρας τους ζητώντας να ανοίξει εκ νέου η έρευνα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» εναντίον επτά στρατηγών, στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορά στις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί στο βιβλίο Ματωμένα διαμάντια» για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά και βασανιστήρια,

Την ανακοίνωση έκανε δημοσιογράφος και ακτιβιστής Ραφαέλ Μάρκες, ο οποίος έγραψε το βιβλίο που έγινε και ταινία.

Ο δημοσιογράφος κατηγορεί τους στρατηγούς ότι υπέθαλπαν τα καθημερινά βασανιστήρια και τις δολοφονίες που διέπρατταν οι εταιρείες εξόρυξης διαμαντιών και οι παραστρατιωτικοί που φρουρούσαν τα ορυχεία, εναντίον του τοπικού πληθυσμού.

Οι κατηγορίες αφορούν κυρίως την Μεταλλευτική Εταιρεία του Κουάνγκο καθώς και μια από τις θυγατρικές της, τη Lumanhe, με την οποία συνδέονταν οι στρατηγοί.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά την υποβολή μήνυσης από τον Μάρκες στις 14 Νοεμβρίου 2011, ενώ οι ακροάσεις των θυμάτων είχαν αρχίσει στις 5 Μαρτίου 2012. Ο δημοσιογράφος κατήγγειλε η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο τον Ιούνιο.

Μεταξύ των στρατηγών περιλαμβάνεται ο Χέλντερ Τζούνιορ «Κοπελίπα», υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της φρουράς του προέδρου της Δημοκρατίας της Αγκόλας, Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος.

Οι στρατηγοί που κατηγορούνται για τα εγκλήματα αυτά κατέθεσαν μήνυση στις 9 Νοεμβρίου 2012 στην Πορτογαλία, όπου εκδόθηκε το βιβλίο του Μάρκες, εναντίον του δημοσιογράφου και του εκδοτικού οίκου για δυσφήμιση και συκοφαντία.