Από το υπουργείο Ενημέρωσης ξεκινά η επίσημη χρήση του όρου «Κράτος της Παλαιστίνης» στη Δυτική Όχθη. Οι δημοσιογράφοι θα είναι οι πρώτοι που θα τον δουν να αναγράφεται στις νέες κάρτες αναγνώρισής τους ως εκπροσώπων του Τύπου, που θα παραλάβουν. Το Ισραήλ, πάντως, κάνει λόγο για κίνηση «χωρίς νόημα».

Η αντικατάσταση του όρου «Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή», από τον όρο «Κράτος της Παλαιστίνης», γίνεται με διάταγμα του Μαχμούντ Αμπάς, με το οποίο ο παλαιστίνιος πρόεδρος ζητά από όλους τους επίσημους παλαιστινιακούς θεσμούς να προχωρήσουν σε αυτή την αλλαγή μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 29 Νοεμβρίου, για την παραχώρηση στην Παλαιστίνη του καθεστώτος κράτους μη μέλους του οργανισμού.

Το διάταγμα, που εκδόθηκε την Κυριακή, δίνει στην κυβέρνηση της Ραμάλας περιθώριο δύο μηνών για να προετοιμάσει τις νέες φόρμες για τα διαβατήρια, τις ταυτότητες, τα πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου, τα διπλώματα οδήγησης και τα γραμματόσημα.

Εξάλλου έχει αλλάξει και ο τίτλος του Αμπάς από «Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής» σε «Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης».

Το Ισραήλ από την πλευρά του υποβάθμισε τη σημασία της κίνησης αυτής, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς νόημα».

«Είναι κρίμα που η παλαιστινιακή ηγεσία χάνει χρόνο με αυτού του είδους τα πολιτικά τεχνάσματα, αντί να προσπαθεί να αλλάξει την πραγματικότητα προς το καλύτερο», δήλωσε ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.