Ένας πίνακας του Banksy με τον τίτλο «Devolved Parliament», εκτίθεται ξανά μετά από 10 χρόνια, σε μία συγκυρία που τον καθιστά επίκαιρο στη Βρετανία λόγω Brexit.

Το έργο του, που είναι και το μεγαλύτερο σε καμβά, απεικονίζει τους πολιτικούς στη Βουλή των Κοινοτήτων ως χιμπατζήδες.

Ο Banksy ανέφερε ότι το έργο του «σημαδεύει την ημέρα του Brexit», η επίσημη ημερομηνία του οποίου ήταν η σημερινή – 29 Μαρτίου.

Ο πίνακας έχει πλάτος τέσσερα μέτρα και θα εκτίθεται μέχρι τον Σεπτέμβριο στο Bristol Museum.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο καλλιτέχνης αναφέρει: «Devolved Parliament. Τον έφτιαξα 10 χρόνια πριν. Το μουσείο Bristol τον εκθέτει για την ημέρα του Brexit. “Γελάτε τώρα αλλά κάποια μέρα κανείς δεν θα είναι επικεφαλής”».

Η τελευταία πρόταση του Banksy αναφέρεται στο έργο του με τίτλο «Laugh Now» που ο graffiti artist φιλοτέχνησε για ένα κλαμπ στο Μπράιτον το 2002. Αυτό περιλαμβάνει τη στένσιλ εικόνα ενός χιμπατζή, ο οποίος φοράει μια πινακίδα που αναγράφει τη φράση: «Γελάτε τώρα αλλά κάποια μέρα εμείς θα κάνουμε κουμάντο».

Ο Banksy είχε εκθέσει για πρώτη φορά το έργο του «Devolved Parliament» το 2009, στο πλαίσιο της έκθεσης «Banksy vs Bristol Museum». Στη συνέχεια ο πίνακας αγοράστηκε από ανώνυμο συλλέκτη, ο οποίος δέχτηκε να τον δανείσει ξανά στο μουσείο για την έκθεση που σηματοδοτεί τα 10 χρόνια από τη δημιουργία του, και πρόκειται να διαρκέσει πέντε μήνες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μουσείου του Bristol, o συγκεκριμένος πίνακας αναμένεται να προσελκύσει πολύ κόσμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Είναι σπουδαία τέχνη, και κάθε σπουδαία τέχνη αποτελεί αντανάκλαση της κοινωνίας. Υψώνει έναν καθρέφτη απέναντι στην κοινωνία και ξεκινά μια συζήτηση για όσα διαδραματίζονται σε αυτήν. Αυτό κάνει ο Banksy», εξηγεί η Yoma Smith.