Το 2013 θα είναι δυσκολότερο από το 2012, από οικονομικής πλευράς, προειδοποιεί η καγκελάριος Μέρκελ σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της για το νέο έτος που προκάλεσε εντύπωση εντός και εκτός Γερμανίας, αφού η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική χρονιά και μόλις πριν λίγες μέρες ο υπουργός της των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμούσε ότι «τα χειρότερα για την ευρωζώνη πέρασαν…».

Αναφερόμενη σε ενδείξεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2013, η καγκελάριος της Γερμανίας αφού σημειώνει στο μήνυμά της ότι «ξέρω πως πολλοί άνθρωποι φυσικά ανησυχούν για το τι θα συμβεί τη νέα χρονιά», τονίζει: «Το οικονομικό περιβάλλον πράγματι δεν θα είναι ευκολότερο, αλλά μάλλον δυσκολότερο τον επόμενο χρόνο. Όμως αυτό δεν θα πρέπει να μας απογοητεύσει -ακριβώς το αντίθετο, θα πρέπει να μας παρακινήσει».

Εστιάζοντας στη σχέση της Γερμανίας με την Ε.Ε., όπου πολλές κυβερνήσεις θεωρούν ότι το Βερολίνο επιβάλλει μία πολιτική αδιέξοδης λιτότητας, η Μέρκελ υπογραμμίζει:

«Χρειαζόμαστε τη σωστή ισορροπία για την ευημερία και τη συνοχή μας. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε σκληρά και χρειαζόμαστε κοινωνική ασφάλεια για όλους. Η σημασία αυτής της ισορροπίας αντανακλάται στην κρίση του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους. Οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αποφασίσαμε, έχουν αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα. Εντούτοις πρέπει ακόμη να κάνουμε πολλή υπομονή. Αυτή η κρίση απέχει πολύ από το τέλος».

Με τους Χριστιανοδημοκράτες να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, η κ. Μέρκελ επισημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει πάρει ακόμα τα απαραίτητα μαθήματα από την οικονομική κρίση.

«Ο κόσμος δεν έχει διδαχθεί αρκετά από την οικονομική κρίση του 2008», σημειώνει η καγκελάριος και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «ποτέ ξανά δεν πρέπει να αφεθεί να επικρατήσει η ανευθυνότητα όπως έγινε τότε. Ο κόσμος πρέπει να μπορεί να βασίζεται στο γεγονός ότι το κράτος είναι ο φρουρός της τάξης στην κοινωνική οικονομία της αγοράς».