Με σκοπό να μειωθεί ο χρόνος εκπαίδευσης και τα κόστη για τους αστυνομικούς σκύλους, επιστήμονες στην Κίνα προχώρησαν σε κλωνοποίηση του σκύλου που αποκαλούν «Σέρλοκ Χολμς των αστυνομικών σκύλων», όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Ο σκύλος, ονόματι Kunxun, κλωνοποιήθηκε από έναν αστυνομικό σκύλο, με τη συνεργασία της εταιρείας Sinogene Biotechnology Company, από το Πεκίνο, και του Αγροτικού Πανεπιστημίου Yunnan, με την υποστήριξη του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας.

Η Sinogene ευελπιστεί να πετύχει «αύξηση της παραγωγής» κλωνοποιημένων σκύλων, με σκοπό να περιοριστεί σημαντικά ο χρόνος εκπαίδευσης, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Zhao Jianping, προσθέτοντας ωστόσο πως το κόστος παραμένει σημαντικό «εμπόδιο».

Ο Kunxun, που είναι σήμερα τριών μηνών, θα υποβληθεί σε εντατική εκπαίδευση στην ανίχνευση ναρκωτικών, στον έλεγχο του πλήθους και στην αναζήτηση στοιχείων, και θα γίνει αστυνομικός σκύλος σε ηλικία δέκα μηνών.

Συνήθως, όπως εξηγεί το Reuters, η εκπαίδευση διαρκεί πέντε χρόνια και κοστίζει έως και πάνω από 65.000 ευρώ, χωρίς «εγγύηση επιτυχίας». Δεν είναι ωστόσο σαφές πόσο κοστίζει ένας κλωνοποιημένος σκυλος.

Επιστήμονες στη Νότια Κορέα είχαν κλωνοποιήσει για πρώτη φορά σκύλο το 2005, και δύο χρόνια αργότερα, η χώρα άρχισε να χρησιμοποιεί κλωνοποιημένα λαμπραντόρ για να να ανιχνεύουν ναρκωτικά στα τελωνεία (φωτογραφία).