Ο απολογισμός των εξόδων της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί απορρίφθηκε από την επίσημη επιτροπή που είναι αρμόδια για την επαλήθευσή του, επειδή σε αυτόν δεν λαμβάνονταν υπόψη όλες οι δαπάνες που έκανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας επιδιώκοντας την επανεκλογή του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Επιτροπή Απολογισμού Προεκλογικών Εκστρατειών (CNCCFP), οι δαπάνες που συνδέονται με ορισμένες μετακινήσεις του Σαρκοζί δεν υπολογίστηκαν με την δικαιολογία ότι τις έκανε ως πρόεδρος και όχι ως υποψήφιος, αν και πρέπει να αποδοθούν στην προεκλογική εκστρατεία της δεξιάς στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Παρατυπίες είχε υπαινιχθεί και η πλευρά του σοσιαλιστή υποψηφίου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξελέγη στις 6 Μαΐου κερδίζοντας τον Σαρκοζί.

Η απόφαση αυτή, αν επικυρωθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο – τον θεσμό που αναλαμβάνει κυρίως την λήψη αποφάσεων όσον αφορά την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών – μπορεί να έχει ως συνέπεια να μην καταβληθούν οι δαπάνες που έκανε ο Σαρκοζί στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία.

Ο Φιλίπ Μπριάν, υπεύθυνος των οικονομικών της προεκλογικής του εκστρατείας, ανακοίνωσε ότι θα γίνει προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο στο οποίο έχει έδρα ο Σαρκοζί, ως πρώην πρόεδρος της χώρας.

Για να καταβληθούν εν μέρει (10.691.764 ευρώ) οι δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας ενός προεδρικού υποψηφίου, αυτές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 22.509.000 ευρώ.

Η ομάδα του Σαρκοζί ανακοίνωσε συνολικά έξοδα 21.339.664 ευρώ, αλλά, σύμφωνα με την επιτροπή CNCCFP, στο σύνολο αυτό δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για μετακινήσεις και δημόσιες συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν της επίσημης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του Γάλλου προέδρου για μία νέα θητεία, στις 15 Φεβρουαρίου του 2012.

Είναι η πρώτη φορά που ενδέχεται να μην επικυρωθεί ο απολογισμός της προεκλογικής εκστρατείας ενός υποψηφίου, ο οποίος πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.