Το Bunkitsu στο κέντρο της ιαπωνικής πρωτεύουσας δεν είναι ακόμη ένα βιβλιοπωλείο. Στην ουσία πρόκειται για ένα μοντέρνο βιβλιοπωλείο που λειτουργεί ως μουσείο-βιβλιοθήκη και υβριδικό καφέ, και παρόλο που προκαλεί εντυπώσεις με τη χρέωση εισιτηρίου, προσελκύει αρκετό κόσμο.

Κατά την είσοδό του στο βιβλιοπωλείο, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει χωρίς χρέωση τις εκθέσεις που διοργανώνονται στην περιοχή του λόμπι καθώς και να εξερευνήσει ορισμένους από τους τίτλους της συλλογής του στον πρώτο όροφο.

Όσοι αποφασίσουν να πληρώσουν το εισιτήριο των 12 ευρώ στη ρεσεψιόν, μετά το λόμπι του βιβλιοπωλείου, μπορούν να περιηγηθούν σε ολόκληρη τη συλλογή του βιβλιοπωλείου η οποία αποτελείται από 30.000 βιβλία και περιοδικά, να ξεφυλλίσουν το βιβλίο της επιλογής τους στις αίθουσες ανάγνωσης με δωρεάν wifi και να απολαύσουν απεριόριστο καφέ και τσάι από το cafe που λειτουργεί στο χώρο.

Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι στα ράφια του δεν υπάρχουν δημοφιλή μυθιστορήματα ή παραδοσιακοί οδηγοί. Εδώ υπάρχουν, αν μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε έτσι, πιο εξειδικευμένα βιβλία στην κάθε κατηγορία, που προκαλούν το ενδιαφέρον και βάζουν τον αναγνώστη στη διαδικασία της ανακάλυψης.

Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της συλλογής του Bunkitsu οι σπάνιες και συλλεκτικές εκδόσεις, πολλές από τις οποίες επικεντρώνονται στην τέχνη, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, τις εικονογραφήσεις, το design κ.α.

Κάθε βιβλίο διατίθεται μόνο σε ένα αντίγραφο, είναι χωρισμένα ανά κατηγορίες όπως Ταξίδι, Τέχνη κ.α. χωρίς, ωστόσο, να έχουν οργανωθεί με αλφαβητική σειρά. Αν και ακούγεται κάπως απογοητευτικό κάτι τέτοιο, οι ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου το κάνανε σκοπίμως έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να ανακαλύψουν νέα βιβλία και να επεκτείνουν τους λογοτεχνικούς τους ορίζοντες.

Η δημιουργία του Bunkitsu ήρθε ως «απάντηση» στην κρίση που παρατηρείται στο συγκεκριμένο τομέα στο Τόκιο, με τα βιβλιοπωλεία να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ οι ιθύνοντες που κρύβονται πίσω από αυτό προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να αγαπήσει το βιβλίο.

Φωτογραφίες: Bunkitsu