Στην σκιά της εκτίμησης ότι η «ανάκαμψη θα αργήσει» στην Ιταλία, που διατυπώνεται σε έκθεση της Ένωσης Τραπεζών της χώρας (ΑΒΙ), η Γερουσία στη Ρώμη ενέκρινε πριν από λίγο – με 199 ψήφους υπέρ, 55 κατά και δέκα αποχές – τον προϋπολογισμό του 2013. «Ναί» ψήφισε η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα και το κεντρώο UdC.

Εντός της αυριανής ημέρας αναμένεται να δοθεί και το τελικό «πράσινο φως» από την Βουλή και, στην συνέχεια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα μπορέσει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές για τις 24 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Ένωση Ιταλικών Τραπεζών, αναφέρει ότι η ύφεση θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την οικονομία της χώρας για διάστημα μεγαλύτερο απ’ όσο προβλέπεται, και η συνολική κατανάλωση των οικογενειών θα σημειώσει πτώση 3,2% φέτος, και του χρόνου 1%.

Οι επενδύσεις θα σημειώσουν, φέτος, συρρίκνωση της τάξης του 8%. Το 2013 θα είναι στάσιμες και το 2014 θα αυξηθούν κατά 2,2%, σύμφωνα με την Ένωση.

Ο τομέας της οικονομίας που πρόκειται να υποφέρει περισσότερο, είναι εκείνος των οικοδομικών εταιριών: η κάμψη του τζίρου τους, τους τελευταίους δώδεκα μήνες αγγίζει το 5,6% και το 2013 θα κυμανθεί περί το 3,2%.

Το δημόσιο χρέος της χώρας φέτος και το 2013 θα πλησιάσει το 126% του ΑΕΠ και από το 2014 θα αρχίσει να μειώνεται, εάν αρχίσει να ιδιωτικοποιείται τμήμα της δημόσιας περιουσίας, που κάθε χρόνο θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ.

«Οι ιταλικές τράπεζες δεν είναι ακόμη σε θέση να αποδεσμευτούν από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», υπογραμμίζει, τέλος, η έκθεση της Ένωσης.