Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κρίθηκε μια ψυχίατρος στη Γαλλία, ο ασθενής της οποίας κατακρεούργησε έναν ηλικιωμένο.

Η δικαστική αυτή απόφαση που αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ψυχασθενείς.

Δικαστήριο της Μασσαλίας έκρινε ότι η 58χρονη Ντανιέλ Καναρελί διέπραξε σοβαρό λάθος επειδή δεν αντελήφθη ότι ένας ασθενής της, ο Ζοέλ Γκαγιάρ, τον οποίο παρακολουθούσε επί τέσσερα χρόνια, συνιστούσε «δημόσιο κίνδυνο».

Τον Μάρτιο του 2005 στο Γκαπ ο Γκαγιάρ σκότωσε με τσεκούρι τον 80χρονο Ζερμέν Τραμπίκ αφού το έσκασε από τη συνεδρία που είχε στο νοσοκομείο Εντουάρ Τουλούζ με την Καναρελί.

Η Καναρελί καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και θα πληρώσει αποζημίωση ύψους 8.500 ευρώ στα παιδιά του θύματος.

Οι συνήγοροί της υποστήριζαν ότι η απόφαση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών. «Αν οι ψυχίατροι ζουν με το φόβο ότι μπορεί να καταδικαστούν, πιθανότατα θα οδηγηθούν σε πιο σκληρά θεραπευτικά μέσα για τους ασθενείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιλβέν Ποντιέ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η Καναρελί θα έπρεπε να έχει ζητήσει τον εγκλεισμό του Γκαγιάρ σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο ή να τον παραπέμψει σε κάποιον άλλο γιατρό, όπως είχε προτείνει ένας συνάδελφός της. Η επίμονη άρνησή της ισοδυναμούσε με «τύφλωση», είπε ο δικαστής Φαμπρίς Καστολντί.

Στο παρελθόν ο Γκαγιάρ είχε εγκλειστεί κατ’ επανάληψη σε ψυχιατρικά ιδρύματα επειδή επεδείκνυε ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά. Ο γιος του θύματος, Μισέλ Τραμπίκ, είπε ότι ελπίζει η απόφαση του δικαστηρίου να αποτελέσει νομικό προηγούμενο. «Πάνω απ’ όλα ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ ξανά», πρόσθεσε.