Μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα τα προάστια της Δαμασκού, ενώ στρατιώτες και αντάρτες συγκρούστηκαν σε αρκετές περιοχές που βρίσκονται στα όρια του δρόμου που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο κάνει λόγο για αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Γούτα, περιοχή με γεωργικές καλλιέργειες που συνορεύει με τη Δαμασκό όπου οι αντάρτες έχουν ορμητήριά τους.

Η περιφέρεια της Δαμασκού βρίσκεται στο εξής στο επίκεντρο των μαχών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν μια ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων γύρω από την πρωτεύουσα, για να είναι σε θέση να διαπραγματευτούν μια έξοδο από τη σύγκρουση, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

Στην κεντρική Συρία, εκρήξεις ακούστηκαν ενώ φωτιά ξέσπασε σε ένα τμήμα αγωγού φυσικού αερίου στην οδική αρτηρία που συνδέει τη Χομς με την Παλμύρα, ανατολικά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Δεκαέξι άνθρωποι, μεταξύ τους επτά παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Κατάνα, ένα προάστιο 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δαμασκού. Εκτός από τους 16 νεκρούς, 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων αρκετοί βαριά, σύμφωνα με το Sana που επικαλείται ιατρική πηγή.

Από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους επτά παιδιά και δύο γυναίκες, και ότι 20 τραυματίστηκαν, με ορισμένους να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το Παρατηρητήριο, το οποίο στηρίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών, διευκρίνισε ότι στόχος της επίθεσης ήταν κατοικίες των στρατιωτικών και των οικογενειών τους.

Χθες κύμα επιθέσεων συγκλόνισε τη Δαμασκό και την περιφέρειά της, προκαλώντας το θάνατο 13 ανθρώπων.

Τρεις επιθέσεις, η μια με παγιδευμένο αυτοκίνητο, είχαν στόχο το υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μεταξύ τους ο βουλευτής Αμπντάλ Κιρούζ και οκτώ στρατιώτες.

Ο υπουργός Μοχαμάντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ τραυματίστηκε στον ώμο από την πτώση ψευδοροφής στο γραφείο του, διακομίστηκε στο νοσοκομείο, η κατάσταση του δεν εμπνέει ανησυχία. Αναμένεται να πάρει σύντομα εξιτήριο, είπε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την ίδια ώρα έκρηξη βόμβας σε μικρό λεωφορείο προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων, ενός δημοσιογράφου που εργαζόταν για τα επίσημα ΜΜΕ, μιας γυναίκας και ενός παιδιού- στον τομέα 86 της συνοικίας Ματζέ όπου κατοικούν αλαουίτες, η θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει ο Μπασάρ αλ-Ασαντ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη Τζαραμάνα, μια τοποθεσία όπου ζουν κυρίως δρούζοι και χριστιανοί, φιλοκαθεστωτικοί, στη νοτιοανατολική Δαμασκό. Δύο ακόμη βόμβες εξερράγησαν πίσω από το παλιό δικαστικό μέγαρο στο κέντρο της Δαμασκού, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός ανθρώπου.

Τη νύχτα νέες επιθέσεις σημειώθηκαν στη Δαμασκό και την περιφέρειά της χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Συνολικά χθες 149 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια, εκ των οποίων 65 πολίτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που καταμετρά τουλάχιστον 42.000 νεκρούς από την έναρξη της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011.