Σε τρεις θάλασσες, στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή 104 συνολικά πλοίων, διεξάγεται για πρώτη φορά η τουρκική ναυτική άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα 2019».

Η άσκηση ξεκίνησε επίσημα σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr στην παρούσα φάση συμμετέχουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες μονάδες του τουρκικού στόλου, δηλαδή από περιπολικά και πυραυλακάτους μέχρι φρεγάτες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως προς το παρόν τα πλοία που έχουν βγει από τους ναυστάθμους της Τουρκίας δεν ξεπερνούν τα 15-20 και έχουν επιδοθεί κυρίως σε τεχνικής φύσης ασκήσεις στην περιοχή του Ακσάζ και στον κόλπο της Σμύρνης.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές φωτογραφίες καθώς όπως επισημαίνει το Anadolu και τα τουρκικά ΜΜΕ η Άγκυρα επιχειρεί επίδειξη ισχύος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική αεροπορία και η ακτοφυλακή, που ανήκουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών λαμβάνουν επίσης μέρος στην άσκηση που προετοιμάζεται εδώ και έξι μήνες και, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος Μουράντ Γετκίν σε άρθρο του στο yetkinreport, πραγματοποιείται σε μία συγκυρία έντασης: πολιτικής έντασης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κυρίως εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Η ένταση έχει επίσης αυξηθεί γύρω από την Κύπρο από όταν οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της κατεχόμενης Κύπρου ανακοίνωσαν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε απάντηση των συμφωνιών της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που προστέθηκαν στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε οι ανησυχίες της Τουρκίας στην Συρία και την Κύπρο δεν είναι διαφορετικές, σημειώνει ο Μουράντ Γετκίν, παραθέτοντας και τις πληροφορίες του τουρκικού Τύπου σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία σχεδιάζει την εγκατάσταση νέας ναυτικής βάσης στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα, απέναντι από την ρωσική βάση στο Σότσι.

Ο τούρκος δημοσιογράφος θεωρεί ότι ένας ακόμη λόγος για τη μαζική αυτή επίδειξη ναυτικής ισχύος της Τουρκίας είναι να δειχθεί ότι, αν και το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας είναι ο θεσμός που επλήγη περισσότερο από τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 για τη εξουδετέρωση του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, η Ναυτική Δύναμη της Τουρκία είναι και πάλι σε φόρμα.