Ξεκίνησε η «πρόβα πολέμου» όπως είχε χαρακτηρίσει το CNN Turk την επιχείρηση «Γαλάζια Πατρίδα» με την οποία η Τουρκία θέλει να δείξει για ακόμα μια φορά τη δύναμη της.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας θα γίνει άσκηση και στις τρεις θάλασσες που περιβάλλουν τη χώρα, δηλαδή στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Φρεγάτες και κορβέτες θα ξεκινήσουν από τις ναυτικές βάσεις του Γκιολτζούκ (θάλασσα Μαρμαρά – Κωνσταντινούπολη) και της Ακσάζ (Αιγαίο – πάνω από Ρόδο).

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη λεπτομέρειες για την άσκηση έδωσε στη ναυτική βάση Γκιολτζούκ στη Νικομήδεια ο αντιναύαρχος Γιάνκι Μπαγτζίογλου.

Ο Μπαγτζίογλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στο κέντρο επιχειρήσεων, που θα ελέγχει και θα κατευθύνει την άσκηση, θα βρίσκονται 165 άτομα.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 πλοία-ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου, 1 πλοίο εκπαίδευσης. Συνολικά 103 πλοία.

Θα συμμετάσχουν επίσης αεροπλάνα της ακτοφυλακής, ελικόπτερα θαλάσσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μονάδες κομάντο SAT και SAS, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και άλλα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Τα πλοία θα ξεκινήσουν από τις εξής ναυτικές βάσεις και λιμάνια και θα αναπτυχθούν αναλόγως σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο:

  • Ερεγλί Μαύρης Θάλασσας
  • Ουμούργερί
  • Γκιολτζούκ
  • Ερντέκ
  • Δαρδανέλια
  • Φότσα
  • Ακσάζ
  • Αλεξανδρέττα

Στόχος της άσκησης, που θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου, είναι να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας του πολεμικού ναυτικού, εφαρμόζοντας ένα εικονικό σενάριο σε μία εικονική περιοχή.

Το CNN Turk έκανε λόγο σήμερα για τη «μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της Δημοκρατίας», ενώ στο πρωτοσέλιδο της Γενί Σαφάκ γίνεται λόγος για «επίδειξη ισχύος με 20 χιλιάδες στρατιώτες».

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, πριν λίγες μέρες, είχε δημοσιεύσει βίντεο με το μήνυμα: «Τα εθνικά μας πλοία είναι έτοιμα για τη “Γαλάζια Πατρίδα”».

(εξωτερική φωτογραφία αρχείου)