Πυρά ακόμα και από τους κομματικούς συντρόφους και ευρωπαΐους «αδελφούς» του δέχεται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ζοζέφ Ντολ, χαρακτήρισε «σοβαρό σφάλμα» την απόφαση του «Καβαλιέρε» να αποσύρει το κόμμα του την στηριξή στην κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι, καλώντας μάλιστα τους Ιταλούς να τον καταψηφίσουν όποτε στηθούν οι κάλπες.

«Είναι ένα σοβαρό σφάλμα το ότι προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Μόντι», δήλωσε ο κ. Ντολ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μάριο Μάουρο, τον επικεφαλής των Ιταλών ευρωβουλευτών του Κόμματος Λαός της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι, το οποίο είναι μέλος του ΕΛΚ.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της μια πολιτική-θέαμα. Έχει ανάγκη από μια αυστηρή διαχείριση», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΚ ο Ζοζέφ Ντολ, καλώντας τους Ιταλούς να «συσπειρωθούν στο κέντρο» και να ψηφίσουν εναντίον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές του 2013.

«Το Λαϊκό Κόμμα μάχεται όλους τους λαϊκισμούς», εξήγησε.

Ο Μάριο Μάουρο από την πλευρά του πήρε σαφείς αποστάσεις από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Αν οι εκλογές είναι ένα δημοψήφισμα για την Ευρώπη, τότε είμαστε με την πλευρά της Ευρώπης», δήλωσε. «Δεν υπάρχει άλλη πολιτική επιλογή», πρόσθεσε.

«Ήταν μια τρέλα να κάνει να πέσει η κυβέρνηση του Μόντι και τώρα κάθε κόμμα οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του», υποστήριξε και υπογράμμισε με νόημα: «Ο Μόντι θα είναι ακόμη πιο απαραίτητος αύριο».

Για την προσωπική του στάση, ο κ. Μάουρο ανέφερε ότι «μόλις καταλάβω την επιλογή της προεκλογικής εκστρατείας του Μπερλουσκόνι, θα δηλώσω την επιλογή μου», αφήνοντας… διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το στρατόπεδο του «Καβαλιέρε».