Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία τριών παλαιστινιακών μη κυβερνητικών οργανώσεων σήμερα στο κέντρο της Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.

Οι στρατιώτες εισέβαλαν πριν ξημερώσει στα γραφεία της Ένωσης Γυναικών, του παλαιστινιακού Δικτύου των ΜΚΟ, καθώς και της οργάνωσης Addameer (Συνείδηση, στα αραβικά) που υποστηρίζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, ενώ κατάσχεσαν πέντε υπολογιστές, ένα σκληρό δίσκο και μια κάμερα από την τελευταία μη κυβερνητική οργάνωση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ήταν η πρώτη έφοδος του είδους αυτού στην παλαιστινιακή πόλη, μετά την επιτυχία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 29 Νοεμβρίου, κατά την οποία Παλαιστίνη έλαβε το καθεστώς του κράτους παρατηρητή στο διεθνή οργανισμό, αυξάνοντας ωστόσο την ένταση με το Ισραήλ.

«Αυτό που συμβαίνει έχει σχέση με την απόφαση του ΟΗΕ», είπε ο Άλαμ Τζαράρ της ΜΚΟ Δίκτυο σε δημοσιογράφους σήμερα το πρωί.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα από τους Ισραηλινούς στους Παλαιστίνιους που λέει ότι όταν λαμβάνουμε αποφάσεις ή συγκροτούμε πατριωτικές οργανώσεις για να ζητήσουμε την ελευθερία μας, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις θα χρησιμοποιούν βία για να προσπαθούν να μας σταματούν».

Ο ισραηλινός στρατός δεν προέβη σε καμιά ανακοίνωση. Στη Δυτική Όχθη έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και παλαιστινίων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα δύο Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους εκεί μετά την έναρξη, στις 14 Νοεμβρίου, της ισραηλινής επιχείρησης οκτώ ημερών εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Οι συλλήψεις στη διάρκεια της νύχτας Παλαιστινίων τους οποίους το Ισραήλ θεωρεί ύποπτους για ένοπλη δράση κράτησαν ξάγρυπνους τους κατοίκους των μικρών πόλεων γύρω από τη Δυτική Όχθη την περασμένη εβδομάδα, με στρατιώτες να κάνουν χρήση πυρών και οργισμένους κάτοικους να τους πετούν πέτρες.

Αν και η πόλη της Ραμάλα στη Δυτική Όχθη τελεί υπό τον έλεγχο της υποστηριζόμενης από τη Δύση Παλαιστινιακής Αρχής για θέματα διοικητικά και ασφάλειας, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν συχνά επιχειρήσεις στο έδαφος.
Στον τομέα της ασφάλειας υπάρχει στενός συντονισμός των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και του ισραηλινού στρατού, αν και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι προσπαθεί να τιμωρήσει αυτούς και το λαό τους για την επιτυχία τους στον ΟΗΕ.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει τα χρήματά μας ως ένα μέτρο τιμωρίας και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει χιλιάδες κατοικίες για τους εβραίους εποίκους εντός και γύρω από την Ιερουσαλήμ», είπε ο παλαιστίνιος πρόεδρος μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο χθες Δευτέρα.

«Αυτό ήταν μια απειλή μας εμάς, να μη ζητήσουμε προστασία για το λαό μας, τη γη μας και τους αγίους τόπους μας από τους ειδικούς διεθνείς οργανισμούς».

Το Ισραήλ λέει ότι θα παρακρατήσει 200 εκατομμύρια δολάρια από φόρους και δασμούς που συλλέγει για λογαριασμό των Παλαιστινίων και ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, παρά τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κρατών. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους προειδοποιούν πως αν συμβεί αυτό μπορεί να προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μηνύοντας το Ισραήλ.