Ένα ποσοστό 36% των Ιταλών επιθυμεί ο Μάριο Μόντι να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας την Άνοιξη, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρίας Ipr Marketing για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 27% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να διατηρήσει μόνον τον ρόλο του ισόβιου γερουσιαστή, ενώ για το 16% θα μπορούσε να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, υποστηριζόμενος από μια συμμαχία κομμάτων.

Αποκαλύπτει δε, πως αν ο Μόντι αποφάσιζε να ηγηθεί ενός κεντρώου ψηφοδελτίου, ως υποψήφιος πρωθυπουργός, μόλις το 9% των εκλογέων θα την στήριζε με την ψήφο του.

Σε ό,τι αφορά την προαναγγελία της παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού, το 37% απαντά ότι έπραξε ορθώς και πως η κεντροδεξιά οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Το 34% έχει την άποψη ότι έκανε λάθος και ότι θα μπορούσε να περιμένει και να μην βαρύνει το όλο πολιτικό κλίμα.

Το 72% του στατιστικού δείγματος πιστεύει ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε λάθος να σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση Μόντι διότι η χώρα κινδυνεύει τώρα να βρεθεί σε οικονομικό βάραθρο.

Το 20% αντιθέτως εκτιμά ότι έπραξε ορθώς διότι η εμπειρία της κυβέρνησης τεχνοκρατών έπρεπε να τελειώσει.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 33,5%. Το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, που έχει συνάψει συμμαχία με τους Δημοκρατικούς, πείθει το 5,5% των ερωτηθέντων.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει το 17% της πρόθεσης ψήφου.

Σε ό,τι αφορά την Ένωση Κέντρου (UdC) και τη συνεργαζόμενη παράταξη Μέλλον και Ελευθερία, συνολικά βρίσκονται στο 7%, ενώ ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (PdL) δεν ξεπερνά το 15%.

Η Λέγκα με την οποία μπορεί να συνεργασθεί ο Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο 5%, η Δεξιά στο 2% και το κόμμα του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο, η Ιταλία των Αξιών, επίσης στο 2%.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο κεντροαριστερός Πιερλουίτζι Μπερσάνι συγκεντρώνει ποσοστό 37%, ο Μάριο Μόντι 23% και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι 20% των προτιμήσεων.