«Λάδι στη φωτιά» που άναψε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι ΗΠΑ υιοθέτησαν νόμο για την τιμωρία Ρώσων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, έριξε σήμερα η ρωσική Κάτω Βουλή (Δούμα) εγκρίνοντας ως αντίποινα ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε Αμερικανούς οι οποίοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των Ρώσων.

Ο νόμος που εγκρίθηκε από την αμερικανική γερουσία την Πέμπτη προβλέπει ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε Ρώσους που φέρονται να εμπλέκονται στο θάνατο στη φυλακή το 2009 του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι (που έγινε σύμβολο της κακομεταχείρισης των Ρώσων οι οποίοι αμφισβητούν την κρατική εξουσία), και άλλων που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο νόμος δημιούργησε περαιτέρω ένταση σε μια σχέση που δοκιμάζεται από τη σύγκρουση στη Συρία και την αντιμετώπιση των αντιπάλων του Κρεμλίνου αφότου επέστρεψε στην Προεδρία ο Βλαντίμιρ Πούτιν, το Μάιο.

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα εναντίον αυτού που ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλεσε «αντι-ρωσική παρεκτροπή» από τις ΗΠΑ.

«Οι Αμερικανοί που το εμπνεύστηκαν αυτό… πρέπει να καταλάβουν ότι οι ενέργειες τους έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε εξάλλου σήμερα ο Λαβρόφ.

Σε μια επίδειξη σπάνιας ενότητας για το κοινοβούλιο της Ρωσίας – στο οποίο το κυρίαρχο κόμμα του Πούτιν αντιμετωπίζει μικρή αντιπολίτευση – και τα τέσσερα κόμματα στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) υποστήριξαν το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο, το οποίο και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου είναι πιθανό να υιοθετήσουν έως το τέλος του έτους, μπορεί να απαγορεύσει τις θεωρήσεις εισόδου για τους Αμερικανούς που εμπλέκονται στη διάπραξη απροσδιόριστων εγκλημάτων σε βάρος Ρώσων στο εξωτερικό ή ενέχονται σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.