Είκοσι Ευρωπαίοι ηγέτες παραλαμβάνουν το Νόμπελ Ειρήνης

Φωτορεπορτάζ από την τελετή απονομής στο Όσλο


ΚΟΣΜΟΣ
16:07
10/12/2012
Είκοσι Ευρωπαίοι ηγέτες παραλαμβάνουν το Νόμπελ Ειρήνης
4
loading

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της παρέλαβε επισήμως σήμερα στο Όσλο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε για το ρόλο της στην μεταμόρφωση «μιας ηπείρου πολέμων σε ήπειρο ειρήνης».

Παρουσία περίπου είκοσι ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγγελα Μέρκελ που ήταν καθισμένοι δίπλα-δίπλα και σηκώθηκαν μαζί για να χαιρετίσουν τους παρευρισκόμενους, ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, ο Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, κάλεσε την ΕΕ «να προχωρήσει μπροστά» παρά την κρίση.

Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, γνωστός ευρωπαϊστής στην ευρωσκεπτικιστική Νορβηγία, απένειμε στη συνέχεια το βραβείο στους αντιπροσώπους των τριών κύριων ευρωπαϊκών θεσμών, των προέδρων του Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Δεν συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ με την πεποίθηση ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Συγκεντρωθήκαμε με την πεποίθηση ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί», πρόσθεσε ο Γιάγκλαντ.

Συμβολικά ο Γιάγκλαντ διάνθισε την ομιλία του με λέξεις από πολλές γλώσσες, εκφράζοντας έτσι την ευρωπαϊκή διαφορετικότητα.

Τέσσερις νεαροί Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων μια 12χρονη από την Ισπανία και μια 21χρονη από την Πολωνία, ήταν επίσης παρόντες στην τελετή, αφού κέρδισαν σχετικούς διαγωνισμούς.

Τα χρήματα του επάθλου των 930.000 ευρώ θα διατεθούν σε προγράμματα για να βοηθηθούν παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες και οι αποδέκτες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η ΕΕ έχει δηλώσει πως θα διπλασιάσει το χρηματικό έπαθλο, έτσι συνολικά 2 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε επιλεγμένα προγράμματα αρωγής.

Η απόφαση αυτή έκανε να σωπάσουν κάπως επικριτές στο twitter και άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που αρχικά είχαν αστειευτεί πως αν το έπαθλο ήταν για όλους τους Ευρωπαίους, τότε θα πρέπει όλοι να το μοιραστούν -θα αντιστοιχούσαν έτσι 0,2 λεπτά του ευρώ στον καθένα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Anestis Dermesonlouoglou

  ΠΛΆΤΩΝ ΘΕΩΡΊΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΊΟΥ -- ΠΟΛΙΤΕΊΑ Ζ' !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. avatar slash

  πλεον πρεπει να καθιερωθουν τα νομπελ κοινωνικοψυχολογικου πολεμου

 3. avatar Ecomo

  αυτά τα νόμπελ ειρήνης έχουν γίνει εντελώς γέλια... το πήρε ο Αλ gore και ο ομπάμα μόλις βγήκε πρόδρος τον ΗΠΑ (ο οποίος απορούσε και η ίδιος για πιο λόγο το πήρε)... τώρα έρχονται και 20 πλοτικοί της ευρώπης. Τί άλλο θα δούμε

  1. avatar Dim Kent

   Αυτό που βλέπουμε πάντα... να χαϊδεύει ο ένας τα αυτάκια του άλλου (μοιράζοντας παράλληλα εκατομμύρια!) και να έχουν τους λαούς γραμμένους στα παλαιοτέρα των υποδημάτων τους!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει