Αγωνία για τους Ευρωπαίους στη Μεγάλη Βρετανία και τους Βρετανούς στην Ε.Ε.

Επιθυμούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους μετά το Brexit


ΚΟΣΜΟΣ
17:52
22/02/2019
Αγωνία για τους Ευρωπαίους στη Μεγάλη Βρετανία και τους Βρετανούς στην Ε.Ε.
1
loading

Ευρωπαίοι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν από τους βουλευτές να στηρίξουν τροπολογία που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους μετά το Brexit.

Έτσι, η οργάνωση για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο «The3million», σε συνεργασία με την αντίστοιχη των Βρετανών πολιτών στην Ευρώπη «British in Europe», ξεκίνησαν εκστρατεία εντός της Βουλής των Κοινοτήτων, με στόχο να υπάρξει μία διμερής συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ε.Ε. για τα δικαιώματά τους μετά το Brexit.

Οι οργανώσεις έχουν στείλει επιστολές στους Βρετανούς βουλευτές, με τις οποίες τους καλούν να υποστηρίξουν την Τετάρτη στις 27 Φεβρουαρίου, κατά την συζήτηση της Βουλής για το Brexit, την τροπολογία του Συντηρητικού βουλευτή, Αλμπέρτο Κόστα, που θα υποχρεώνει την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που να διασφαλίζει ότι τα δικαιώματά τους θα προστατεύονται σε κάθε σενάριο αποχώρησης.

«Με λιγότερες από 40 μέρες να έχουν απομείνει για το Brexit, τα πέντε εκατομμύρια Βρετανών πολιτών στην Ευρώπη και Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ακόμη καμία διαβεβαίωση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα υπηκοότητας μετά την αποχώρηση», ούτε εάν θα υπάρξει κάποια δεσμευτική συμφωνία που να τα προστατεύει, αναφέρεται στην ανακοίνωση προς του βουλευτές, την οποία αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ενώ υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες για τα δικαιώματα των πολιτών ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και την Ελβετία, που θα ισχύσουν στο σενάριο μίας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, οι πολίτες των 26 κρατών μελών της Ε.Ε. που κατοικούν στην Βρετανία, όπως και οι Βρετανοί πολίτες που μένουν σε αυτές τις χώρες θα δουν τα δικαιώματά τους να καθορίζονται από 27 ξεχωριστές κυβερνήσεις.

Η επιστολή προς τους Βρετανούς βουλευτές εξηγεί ότι η τροπολογία Κόστα θα βάλει τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα, καθώς ζητά από την Ε.Ε. και τη βρετανική κυβέρνηση να συμφωνήσουν ότι το κομμάτι της Συμφωνίας αποχώρησης που αναφέρεται στα δικαιώματα των πολιτών, θα εφαρμοστεί σε όλα τα πιθανά σενάρια που ενδέχεται να προκύψουν για το Brexit.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του «The3million», η συγκεκριμένη τροπολογία τυγχάνει ευρείας αποδοχής από βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ την έχουν ήδη υπογράψει μέχρι στιγμής 100 βουλευτές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Stateless

    Όταν με ρώτησε ένας συνάδελφος "ανησυχείς για το brexit?"
    Εγώ απλά του είπα "Εγώ γιατί να ανησυχώ? Δικός σας πρόβλημα είναι και σεις θα πρέπει να ανησυχείτε".
    Απλά γέλασε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει