Αντιδρά η Τουρκία στις κινήσεις του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξή της στην Ε.Ε.

Καταδικάζει την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων


ΚΟΣΜΟΣ
11:02
21/02/2019
Αντιδρά η Τουρκία στις κινήσεις του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξή της στην Ε.Ε.
2
loading

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε η Τουρκία την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε χθες, Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες - μέλη της να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, επικαλούμενη την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, τις παρεμβάσεις της στη δικαστική εξουσία, αλλά και τη διαμάχη της Άγκυρας με την Κύπρο και άλλες γειτονικές της χώρες.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο το μη δεσμευτικό, συμβουλευτικό προσχέδιο έκθεσης να ζητεί την πλήρη αναστολή των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

«Αναμένουμε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και η τελική έκθεση να είναι πιο ρεαλιστική, αμερόληπτη και ενθαρρυντική. Η χώρα μας θα λάβει υπόψη της μόνο μια τέτοια έκθεση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένας από τους βασικούς της στρατηγικούς στόχους, αν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που επισήμως ξεκίνησαν το 2004, έχουν τελματώσει εδώ και χρόνια. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι έχουν ζητήσει τον τερματισμό τους.

«Εκτιμώ ότι σε δύο εβδομάδες μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών θα ψηφίσει υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, όπως έκανε σήμερα η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων», ανέφερε η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια της Ε.Ε. για την Τουρκία σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Σχεδόν καθημερινές είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συλλήψεις δημοσιογράφων, ενώ η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα υπονομεύονται περαιτέρω», επισήμανε σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής Μαριέτε Σάακε.

«Αυτό, σε συνδυασμό με τις συνταγματικές αλλαγές, έχουν καταστήσει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. αδύνατη σε αυτό το στάδιο. Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα είναι απολύτως ξεκάθαρο. Υπάρχουν επιπτώσεις στην αυταρχική αρπαγή της εξουσίας από τον Ερντογάν», πρόσθεσε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar με τόσες γενοκτονίες, η δικτατορική αυταρχική απειλητική τουρκία

    Αντιδρά στις κινήσεις του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξή της στην Ε.Ε.

  2. avatar Aimilios

    Μαυρη μερα για την αριστερα...θρηνος στους μπαφολατρες ισλαμιστες αριστερους

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει