Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απηύθυνε χθες έκκληση για τη συμφιλίωση με το κίνημα Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης στην Δυτική Όχθη.

«Έφθασε πλέον ο καιρός να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τη συμφιλίωση και υπάρχουν επαφές με την αιγυπτιακή μεσολάβηση για τη συμφιλίωση», δήλωσε ο Αμπάς κατά την έναρξη της συνάντησης.

Στη σύνοδο ήταν παρών και ο Νασρεντίν αλ Σάερ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Παιδείας στην πρώτη κυβέρνηση που σχημάτισε η Χαμάς μετά τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές του 2006.

«Ευελπιστούμε να φθάσουμε σε μία σύνοδο και σε μία σύσκεψη των ηγεσιών μας στην Αίγυπτο προκειμένου να τελειώνουμε με αυτό το ζήτημα το οποίο έχει διαρκέσει πολύ», πρόσθεσε ο Αμπάς, του οποίου η Παλαιστινιακή Αρχή διοικεί τα Κατεχόμενα στη Δυτική Όχθη. Οι δηλώσεις του αναφέρονταν στη συμφωνία με τη Χαμάς του 2011, η οποία έκτοτε έχει παραμείνει ανενεργός.

«Υπάρχει το ζήτημα του ισραηλινού εποικισμού του τομέα Ε1 για τον οποίο δεν μπορούμε να σιγούμε και έχουμε ξεκινήσει τις επαφές με το ΣΑ του ΟΗΕ και τα Ηνωμένα Έθνη και θέλουμε να επιδιώξουμε αυτό το θέμα με όλο και μεγαλύτερη επιμονή», υπογράμμισε ο Αμπάς.

«Εάν το Ισραήλ συνεχίσει την εποικιστική τακτική του, όχι μόνον στον τομέα Ε1, αλλά γενικότερα, αυτό θα σημαίνει πως δεν επιθυμεί την ειρήνη», εκτίμησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένγιαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε, αντιδρώντας στην αναβάθμιση της Παλαιστίνης σε κράτος –παρατηρητή στον ΟΗΕ, την ανοικοδόμηση νέων κατοικιών εποίκων, καθώς και της αποπεράτωσης του προγράμματος Ε1, που θα διαιρεί τη Δυτική Όχθη και θα απομονώνει την Ιερουσαλήμ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.