Τη μεγάλη του ανησυχία για το σχέδιο εκτόξευσης πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα μέσα σε αυτό το μήνα εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Ο γγ εκτιμά πως η εκτόξευση παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες απαγορεύουν κάθε δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

«Ο γγ ζητεί επισταμένως από την Βόρεια Κορέα να αναθεωρήσει την απόφασή της και να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Πιονγκγιάνγκ εγκατέστησε στην πλατφόρμα εκτόξευσης της βάσης Σοχάε τον πρώτο όροφο του πυραύλου, τον οποίο σκοπεύει να εκτοξεύσει στη διάρκεια του μήνα, παρά τις έντονες εκκλήσεις και αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας να μην πραγματοποιήσει τα σχέδιά της.

Νοτιοκορεατική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Yonhap πως χρειάζονται τρεις ως τέσσερις ημέρες για να τοποθετηθούν και οι τρεις όροφοι του πυραύλου.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ μεταβαίνει σήμερα ο νοτιοκορεάτης εκπρόσωπος στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις Λιμ Σουνγκ-Ναμ ο οποίος θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Σεούλ και Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσουν όλες τις διπλωματικές οδούς για να εμποδίσουν την πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας» είπε ο Λιμ πριν αναχωρήσει.